Al is in Kaatsheuvel dan wel veel monumentaals verdwenen, toch zijn er vaak nog kleine elementen over die herinneren aan de rijke historie van ons kerkdorp. Kleine monumentale elementen waar je misschien dagelijks wel voorbij loopt of fietst en in al die jaren nog nooit hebt opgemerkt, maar wel een stukje van de Kaatsheuvelse historie vertellen. De komende weken zullen we in De Duinkoerier aandacht besteden aan deze kleine historische elementen. Vandaag is dat Johannes de Doper gebrandschilderd in glas-in-lood.

De St. Janskerk in de Hoofdstraat in Kaatsheuvel heeft elke dag zijn deuren geopend. Weliswaar is niet de gehele kerk geopend, maar wie door een van de zijdeuren naar binnengaat kan in het voorportaal achter een glazen deur toch de rijkelijk versierde kerk van binnen bewonderen. Wie zich daarna omdraait en boven de centrale toegangsdeur kijkt, ziet daar een prachtige gebrandschilderde glas-in-lood uitvoering van Johannes de Doper, de patroonheilige van de kerk, in een rond raam aangebracht. Het schitterende kunstwerk is een ontwerp van brandschilderes Betty Reijs uit Haps. Zij maakte het naar aanleiding van de restauratie van de St. Janskerk die in 2010 en 2011 plaatsvond. Deze grote restauratie die toen werd uitgevoerd, met een bijdrage vanuit de provincie Noord-Brabant, de gemeente Loon op Zand, een aantal sponsoren en bijdragen van vele ondersteuners uit de lokale gemeenschap, omvatte ook de glas-in-lood ramen van de kerk. Het glas ervan werd aangebracht in de jaren zestig van de vorige eeuw en was samengesteld uit het zogenaamde Dantziger glas. Dat is glas dat met de mond is geblazen waarin bewust gevlochten onregelmatigheden, een kronkel- en streepstructuren, worden aangebracht, die tijdens het blazen worden verkregen door bewerking van de cilinder in een halfronde mal. Het mondgeblazen glas was in de zestiger jaren goedkoop, omdat het toen nog uit het Oostblok kwam. Naast de restauratie van de glazen ramen werden er een aantal glas-in-loodramen geplaatst naar een ontwerp van de Amsterdamse kunstenaar Frans Berntsen. Deze ramen werden eveneens uitgevoerd in het zogenaamde Dantziger glas.

Tijdens de restauratiewerkzaamheden vond men op het zoldertje van het afgebroken gebouwtje tussen de kerk en de pastorie enkele originele glas-in-loodramen die tot de ingangspartij van de kerk behoorden. Ook deze werden gerestaureerd en opnieuw geplaatst. Het grote ronde raam werd helaas niet teruggevonden. Vandaar dat aan brandschilderes Betty Reijs werd verzocht een nieuw ontwerp te maken met als afbeelding de patroonheilige van de kerk, namelijk Johannes de Doper.

Op zondag 22 april 2012, de derde zondag van Pasen, werd ter gelegenheid van de voltooiing van de restauratie van de St. Janskerk een plechtige Heilige Mis opgedragen door Mgr. Drs. A.L.M. Hurkmans, bisschop van ’s-Hertogenbosch. Daarbij werd het gebrandschilderde glas-in-loodraam van Betty Reijs door bisschop Hurkmans ingezegend. Mocht u in de gelegenheid zijn, loop dan eens het voorportaal bij de St. Janskerk binnen en bewonder dit unieke kunstwerk met een verwijzing naar de patroonheilige van de uit 1912/1913 daterende kerk.

Hopelijk dat u voortaan op uw wandeling of fietstocht aandacht besteed aan de kleine historische elementen die het verhaal van ons kerkdorp Kaatsheuvel en zijn omgeving levendig houden. Ze zijn in ieder geval de moeite waard om te bewaren. Iets waar heemkundekring De Ketsheuvel zich voor inzet. Word ook lid en meldt u aan via www.deketsheuvel.nl.

Kees Grootswagers, lid heemkundekring De Ketsheuvel