Dat op de Europese kampioenschappen voor blaasorkesten in Frankrijk, Nederland wordt vertegenwoordigd door de Koninklijke Sophia Vereeniging uit Loon op Zand mag als een unieke gebeurtenis worden gezien. Bijzonder voor Sophia, maar ook bijzonder voor Loon op Zand dat daardoor in de wereld van de blaasmuziek internationaal op de kaart wordt gezet.

Omdat niet verwacht mag worden dat het Nederlandse publiek massaal naar het Franse Amiens zal afreizen brengt Sophia het volledige concoursprogramma ook in de Concertzaal Tilburg en wel op zondagmiddag 16 april om 14.30 uur. Dit tijdens een dubbelconcert met het uit bijna honderd personen bestaande Philips Symfonie Orkest.

Philips Symfonie Orkest

Voor de pauze is het podium voor het Philips Symfonie Orkest. In de meer dan 90 jaar dat dit orkest bestaat is het uitgegroeid van een groepje musicerende Philips collega’s tot een van de grootste en bekendste niet-professionele symfonieorkesten van Nederland. De bijna honderd leden zijn beroepsmusici en gevorderde amateurs uit Eindhoven en ver daarbuiten. Wat zij delen is een diepe passie voor klassieke muziek. Het orkest treedt veelvuldig op in topzalen zoals het Muziekgebouw in Eindhoven en het Concertgebouw in Amsterdam. En nu dus op 16 april in Tilburg. Het programma bestaat uit Ouverture Colas Breugnon van Dmitri Kabalevsky en Symfonie nr.5 van Sergei Prokofjev. Het orkest staat onder leiding van David Rabinovich.

Programma Sophia

Na de pauze brengt Sophia onder leiding van Jos Schroevers het concoursprogramma voor Amiens: Mouvements Frénétiques van Alexander Kosmicki, Traveler van David Maslanka en tot slot Suite ’De Vuurvogel’ van Igor Stravinsky. Gezien de vergevorderde voorbereidingen voor het internationale concours mag gerekend worden op een orkest in topvorm.

Muziek vol Hoop

Centraal in programma van beide orkesten staat muziek die geschreven is in onzekere tijden of gebaseerd is op de aloude thematiek van ‘goed en kwaad’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef Prokofjev zijn Vijfde Symfonie die hij beschreef als een ‘loflied van de vrije en gelukkige mens’. In Stravinsky’s suite draait het om de goede Vuurvogel en de boosaardige tovenaar. Voor alle werken op het programma geldt, hoe onzeker de tijd ook is en welke gevaren er ook op de loer liggen, uiteindelijk overwint het goede het kwade.

Variatie in klankkleuren

Het bijzondere van deze middag is ook dat in één concert zowel een symfonie orkest als een symfonisch blaasorkest is te horen. Een combinatie die zorgt voor een variatie in klankkleuren die weinig in de concertzalen is te beluisteren. Sophia hoopt op een grote opkomst van het publiek. Dit zal voor onze vereniging als een aanmoediging worden beschouwd om de Nederlandse eer op de Europese kampioenschappen te verdedigen. Het optreden van Sophia wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het VSBfonds. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.schouwburgconcertzaaltilburg.nl.