Voor het vak ’Ondernemen’ hebben de leerlingen uit klas 4 van het Van Haestrecht College van 6 tot en met 10 maart een pop-up store opgezet op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. Dé manier om kennis te maken met het echte ondernemersleven, én tegelijkertijd geld in te zamelen voor een goed doel: Stichting Veer(le)kracht.

Pop-up store

Jaarlijks openen de laatstejaarsleerlingen van het Haestrecht College een pop-up store. Maandenlang zijn de leerlingen van het Van Haestrecht College bezig geweest met de voorbereidingen. Suzanne Trommelen vertelt: ”De leerlingen hebben specifiek het vak ’Ondernemen’ gekozen omdat ze ambitie hebben om te gaan ondernemen. Wij willen ze in de praktijk laten ervaren wat een ondernemer is en wat daar allemaal bij komt kijken.’’ Lisa Sins, vierdejaars leerling op het Van Haestrecht College, vertelt: ”Het was erg leuk om op deze manier de theorie in de praktijk te brengen door zelf een plan te maken en dat uit te voeren.’’

Samenwerking met lokale ondernemers

Dit alles is mede mogelijk gemaakt door lokale ondernemers. De leerlingen zijn zelf het gesprek aangegaan met cadeauwinkel Proeff en bloemenwinkel Ambianze in Kaatheuvel en dat leverde een mooie samenwerking op. Vero Sweet Presents in Waalwijk heeft een donatie gedaan in de vorm van lekker paassnoepgoed, wat de leerlingen in de pop-up store mochten verkopen.

Ook hebben de leerlingen zelf producten gemaakt, zoals een pot met koekjesmix, of een insectenhotel. De pop-up store vond plaats op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel, waar ze gebruik mochten maken van een ruimte van Grand Café Du Nord.

Veer(le)kracht

De opbrengst van de pop-up store gaat naar Veer(le)kracht. Veerle is een meisje van 12 jaar, bij wie begin 2022 een hersentumor werd vastgesteld, die erg moeilijk behandelbaar is en waarvan de overlevingskans zeer laag is. Samen met familie en vrienden startte zij het initiatief Veer(le)kracht, waarmee ze geld in wilde zamelen voor vernieuwend onderzoek naar dit type hersenkanker in Nederland. Met dit geld kunnen er trials buiten Europa naar Nederland worden gehaald.

In de pop-up store werd een plekje ingericht voor Veerle, zodat iedereen kon zien dat er geld voor haar werd ingezameld. Op woensdag 8 maart, tijdens de opening van de pop-up store, is Veerle overleden. Dit maakte veel indruk op de leerlingen. ”Ik was thuis toen ik het bericht ontving dat Veerle is overleden”, vertelt Luuk Mikkers, vierdejaars leerling op het van Haestrecht College. ”Ik was er echt even stil van en het maakte dat ik mij nóg meer in wilde zetten voor haar.” Ook Lisa schrok enorm van het nieuws: ”We zijn met het opzetten van de pop-up store veel bezig geweest met Veer(le)kracht, en dan ineens is het klaar, dat vond ik erg heftig, maar ook mooi dat we dit voor haar hebben kunnen doen.”

Nóg meer geld ophalen

Donderdag 20 april gaat de school nog meer geld ophalen voor Veer(le)kracht. De vierdejaars leerlingen gaan, op hun laatste lesdag, eerst een dagje naar Walibi, en daarna overnachten zij op school en wordt er een livestream opgezet om geld op te halen. In samenwerking met Medifit in Drunen en Fysiocare in Waalwijk wordt er een trampoline en een spinningfiets op de school geplaatst, die continu bezet moet zijn, de hele nacht door. Ook dienen de leerlingen zich vooraf te laten sponsoren, om daarna mee te doen met de actie. Suzanne Trommelen, docent ’Ondernemen’ op het Van Haestrecht College, vertelt: ”Vanwege COVID-19 konden de examenleerlingen vorig jaar niet op reis of op dagtrip, daarom besloten wij op school iets te organiseren. Dat is zo goed bevallen, dat we dat dit jaar weer doen, in combinatie met een sponsoractie voor Veer(le)kracht. Het overlijden van Veerle heeft veel losgemaakt bij onze leerlingen. Het is zo mooi om te zien dat zij zich graag nog meer in willen zetten.

Net zo enthousiast geworden als onze leerlingen? Alle donaties zijn welkom, via NL55 RABO 0334 2469 03 ten name van Ons Middelbaar Onderwijs ovv Sponsoractie Veerlekracht.

Meer dan alleen ondernemen

Door dit project leren leerlingen meer dan alleen ondernemen. Eén van de leerlingen, Luuk, vertelt: ”Het was zo leuk om eens in een échte winkel te staan. Je leert hoe je mensen op een juiste manier aanspreekt in de winkel, en hoe je hen advies kan geven.” Ook leer je inspelen op de omgeving en onverwachte omstandigheden”, vult Lisa aan. ”Het was heel slecht weer, dus je moet dan bedenken hoe je toch klanten aan kan trekken.”

Door te doen, leren de leerlingen dat ze verantwoordelijk zijn voor de omgeving van de maatschappij, en dat is precies waar het Van Haestrecht College voor staat: Leren is doen! ’’De school is erg praktijkgericht. Dingen die je leert, kun je meteen in de praktijk brengen, zoals bijvoorbeeld met koken”, vertelt Luuk, die volgend jaar start met een koksopleiding.

”Je kunt hier veel oefenen en wordt niet afgerekend op je fouten, zolang je maar je best doet. We zijn immers hier om te leren.” Lisa vult aan: ”Ik vind het jammer dat ik volgend schooljaar weg ga. Ik heb fijne vriendinnen en het contact met de docenten is erg prettig en laagdrempelig. Iedereen kent elkaar en wordt gezien, dat is echt een groot voordeel van zo’n kleinschalige school.”