Vorige week donderdag is de Nationale Diabetes Challenge van start gegaan. Voor het vijfde jaar alweer. Twintig weken lang wandelt een groep mensen onder begeleiding van een wandelcoach. Uitgangspunt van de wekelijkse ronde is meer beweging.

Door: Nicole Verhoeven-Speek

Het is de allereerste wandelavond van de Nationale Diabetes Challenge van dit jaar. De opkomst is goed. Heel goed zelfs. “Zeventien mensen hadden zich aangemeld, maar het zijn er veel meer geworden zo te zien; zo’n tweeëntwintig,” stelt Judith van Beek verheugd vast. Judith is werkzaam bij Uniek Sporten Midden-Brabant, een organisatie die er onder andere voor zorgt dat er bij een wandelevenement als dit een professionele wandelcoach ingezet kan worden. “Vrijwilligers zijn hierbij onmisbaar en die hebben we gelukkig voldoende.”

Eén van die vrijwilligers is Thea. “Mijn man en ik gingen naar een introductieavond. Mijn man had een operatie achter de rug en onder begeleiding wandelen was goed voor zijn herstel. Die avond was zo leuk, dat ik me meteen als vrijwilliger aanmeldde.”

Extra wandelgroepje

Vanuit die eerste Diabetes Challenge is een extra wandelgroepje ontstaan. Thea vervolgt: “Na die eerste keer vonden we het jammer dat het dan zou stoppen. Sindsdien wandelen we met acht à tien mensen iedere dinsdagochtend. In twee groepen, een korte en een langere afstand.”

Hennie is ook vrijwilliger. Onlangs heeft hij een cursus afgerond, waarbij hij tips en handvatten heeft gekregen. “Bijvoorbeeld over hoe je instructies geeft,” legt Hennie uit. En lacht: “Dat was wel even wennen voor mij.”

“Gedurende deze twintig weken werken we met z’n allen toe naar het eindevenement op 16 september, in Tilburg. Dit zou drie jaar geleden al georganiseerd worden, maar kon al die tijd vanwege corona helaas niet doorgaan,” aldus Judith.

Rek- en strekoefeningen

Wanneer iedereen er is, houdt wandelcoach Marc Verbeek een welkomstwoordje. “De komende twintig weken gaan we iedere donderdagavond een uurtje lopen. Vanaf half zeven. Startpunt is de eerste paar weken de Venloene, daarna bij café de Efteling en Huis ter Heijden. Iets dichter bij het bos, want daar wandelen we graag.” Na die eerste twee weken zal de groep gesplitst worden. Een groep zal wekelijks een afstand afleggen van een kilometer of tweeënhalf tot drie, de andere groep vier tot vierenhalve kilometer. Of er ook gewandeld wordt op Koningsdag en Hemelvaart, vraagt een deelnemer. Marc: “Een goeie vraag, ik wandel gewoon door.” Na deze woorden vertrekken de wandelaars vanaf het Loonse verzorgingshuis en houden een korte stop bij het nabijgelegen speelveldje. “Even de schoudertjes losmaken,” vervolgt Marc en na nog enkele rek- en strekoefeningen – twee knikjes links, twee knikjes rechts – begint voor de sportievelingen de eerste wandelavond dan echt.

Belangstellenden

De Nationale Diabetes Challenge wordt gesteund door meerdere organisaties, zoals ContourdeTwern, Steunpunt Uniek Sporten Midden-Brabant en de gemeente Loon op Zand. Hoewel de ‘challenge’ inmiddels is gestart, is iedereen welkom om alsnog aan te sluiten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij wandelcoach Marc Verbeek: 06 46383931.