Al is in Kaatsheuvel dan wel veel monumentaals verdwenen, toch zijn er vaak nog kleine elementen over die herinneren aan de rijke historie van ons kerkdorp. Kleine monumentale elementen waar je misschien dagelijks wel voorbij loopt of fietst en in al die jaren nog nooit hebt opgemerkt, maar wel een stukje van de Kaatsheuvelse historie vertellen. De komende weken zullen we in De Duinkoerier aandacht besteden aan deze kleine historische elementen. Vandaag is dat het beeld ’Jeugd’ bij de voormalige MAVO Pius X.

Ondanks de namen, zoals Dr. Mollercollege of Van Haestrechtcollege, blijft in de volksmond het schoolgebouw aan de Vossenbergselaan de MAVO Pius X. De start van deze school lag echter al in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Op initiatief van het kerkbestuur onder leiding van pastoor Pius van de Spijker werd een verzoek ingediend voor het bouwen van een school voor het voortgezet onderwijs, een ULO-school. ULO stond voor Uitgebreid Lager Onderwijs. Die goedkeuring volgde en in 1955 kon in het patronaatsgebouw aan de Hoofdstraat een start met deze vorm van onderwijs worden begonnen. De school, die de naam naar paus Pius X kreeg, kende in de beginjaren twee leraren, directeur Veeken en meneer Custers. De school groeide al snel uit zijn jasje en in 1956 werd er een houten school gebouwd aan de Mgr. Völkerstraat. Dit alles in afwachting van mogelijke nieuwbouw.

Op 8 juli 1960 weet de correspondent van de plaatselijke krant, De Echo van het Zuiden, te melden dat door het Ministerie van Volkshuisvesting en Bouwnijverheid rijks goedkeuring is verleend voor de bouw van een 9-klassige ULO-school aan de Vossenbergselaan in het nieuwe uitbreidingsplan Kaatsheuvel-West. Vervolgens besloot de gemeenteraad op 22 december 1960 de benodigde grond voor de bouw van de nieuwe school aan het schoolbestuur over te dragen. Aan het architectenbureau Ir. C.G. Geenen en Ir. L.R.T. Oskam te Eindhoven werd verzocht een ontwerp te maken. Vervolgens werd de bouw aanbesteed en gegund aan aannemersbedrijf Fa. Naber uit Tilburg. Op 19 februari 1962 kon de plaatselijke krant vol trots melden dat “dezer dagen zijn personeel en leerlingen van de noodschool in de Mgr. Völkerstraat verhuisd naar de nieuwe 9-klassige ULO-school Pius X”. Op 24 februari vond de officiële opening van het gebouw plaats, dat naast zeven theorielokalen met elk een oppervlakte van 54 m² ook twee vaklokalen van elk 63 m² bevatte. Tussen de theorie- en vaklokalen bevond zich verder een ruime hal, waaraan onder andere de directie-, leraren- en leermiddelenkamer zich bevonden. Daarnaast was er nog een betegelde speelplaats van 550 m² en een ruime fietsenstalling. Een ware luxe als we ons realiseren waar men vandaan kwam. Bij de ingebruikname van het gebouw werd op het plein voor de school ook een beeld geplaatst met de titel ’Met het oog op de Toekomst’/’Het meisje kijkt naar de horizon’, gemaakt door kunstenaar H. Goddefroy (1933-2021). Dit bronzen beeld is echter door het dievengilde in 2017 gestolen.

Met invoering van de zogenaamde Mammoetwet in 1968 veranderde de naam ULO in MAVO (Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs). Weldra volgden er nieuwe uitbreidingsplannen en begin september 1969 startte de firma Pepping uit Kaatsheuvel met de realisering van drie nieuwe vaklokalen, waarmee de school in zijn totaliteit 12 lokalen kreeg. Eind augustus 1970 vond de oplevering daarvan plaats en werd er wederom een beeld op het terrein voor de school geplaatst. Dit keer met als titel ’Jeugd’ en van de hand van de Goirlese kunstenaar Lucas van Hoek (1910-1991). Dit beeld staat er nog steeds en is een stille getuige van de rijke historie van deze onderwijsvorm.

Hopelijk dat u voortaan op uw wandeling of fietstocht aandacht besteed aan de kleine historische elementen die het verhaal van ons kerkdorp Kaatsheuvel en zijn omgeving levendig houden. Ze zijn in ieder geval de moeite waard om te bewaren. Iets waar heemkundekring De Ketsheuvel zich voor inzet. Word ook lid en meldt u aan via www.deketsheuvel.nl.

Kees Grootswagers, lid heemkundekring De Ketsheuvel