“Ik eindig met Gods zegen over Uw bejaardenbond.” Met deze woorden eindigde pater Jan van Broekhoven in 1979 zijn brief, gericht aan de Katholieke Bond voor Ouderen, afdeling Kaatsheuvel. Die zegen heeft geholpen. Op 14 april bestond KBO Kaatsheuvel maar liefst zeventig jaar. Reden voor een feestje vorige week, waarbij ook ‘meneer pastoor’ niet ontbrak.

Door: Nicole Verhoeven-Speek

“Hoewel de zaal pas openging om half een, stonden er om tien voor twaalf al mensen voor de deur,” vertelt KBO-penningmeester Henk van den Kieboom glimlachend. Bij Chalet Fontaine staat Henk bij de ingang van de zaal om feestgangers te verwelkomen. En om ze een munt voor een drankje en een lootje voor de loterij te geven. Lia Leemans, verantwoordelijk voor de pr en de communicatie bij de KBO, helpt hem hierbij en loopt zo nodig even met de gasten mee naar één van de ronde tafels.

Het is feest bij de KBO. Op 14 april 1953 werd de Kaatsheuvelse afdeling opgericht en deze mooie mijlpaal hebben de senioren zeker niet aan zich voorbij laten gaan. Vorige week woensdagmiddag werd bij de feestlocatie door zo’n tweehonderd leden gekletst, gegeten en gedronken. Én het was stemmen en inhaken bij Jantje Koopmans’ ‘Rode rozen’, gezongen door de artiest Bart van Loon. ’s Avonds deden ongeveer tachtig feestgangers het nog eens dunnetjes over, met een mooi optreden van Ukulele Sixpackxl.

Worstenbrood

’s Middags liep ook burgemeester Hanne van Aart nog binnen bij Chalet Fontaine, omdat ze het jubileumfeestje zeker niet wilde missen. “Meneer pastoor, pastoor Luijckx, komt ook nog, want de KBO is tóch een katholieke club,” vertelt Lia, “ook al neemt de kerk tegenwoordig niet meer zo’n prominente plaats in.” Dat was vroeger wel anders. Iedere jaarvergadering startte met een mis. Lia vervolgt: “En eindigde traditiegetrouw met het nuttigen van worstenbrood, las ik in één van de notulen uit 1977.” Lacht: “Die mis doen we niet meer, maar worstenbrood eten we nog steeds.”

In zeventig jaar tijd is er behalve de rol van de kerk, nog meer veranderd. Het ledenaantal bijvoorbeeld is fors gestegen en stijgt nog steeds jaarlijks. Waren begin jaren negentig ‘slechts’ 330 senioren aangesloten bij de KBO, vandaag de dag zijn dat er ruim 1100. Ook het aanbod van activiteiten is uitgebreider dan in het verleden. Mede omdat de senioren van nu actiever zijn. Zo kunnen zij onder andere terecht voor een potje badminton, gymmen, nordic walken, racefietsen en yoga.

Sofietje

De KBO-leden houden zich niet alleen bezig met sporten. Henk: “Regelmatig gaan we uit eten, bij de Chinees of bij de kapel (red. restaurant bij de Vossenberg). Die gezelligheid van het gezamenlijk ergens aan deelnemen trekt mensen aan. Hoewel sporten en beweging belangrijk is, vinden mensen het sociale aspect het belangrijkst. Daar is veel behoefte aan, merken we altijd aan het aantal aanmeldingen. En ook nu, met het feest, zijn er veel mensen aanwezig.”

Ondertussen zit de stemming er goed in. Zanger Bart van Loon heeft een Nederlandstalig repertoire en dat wordt hem in dank afgenomen. Eén van de feestvierders is Emmy van Wezel. “Gelukkig zingt hij alleen maar Hollandse liedjes, want Engels versta ik niet.” Vanuit de KBO is Emmy sinds een jaar wekelijks bij de Rode Loper te vinden, waar zij bij Ons Koor zingt. Verder zit Emmy bij de hobbyclub. Dit doet zij samen met Corry van Grinsven. “Kaarten maken,” verduidelijkt Corry hun activiteit bij de hobbyclub. Wanneer Bart van Loon de eerste tonen inzet en begint te zingen over Sofietje, die ranja met een rietje dronk, haakt iedereen weer in en begint enthousiast heen en weer te deinen. Emmy en Corry hebben het net als de overige senioren prima naar de zin en komen zo de middag wel door!