Na een circa 80 km lange tocht werd door 15 dappere wandelaars op 5 mei het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen overgebracht naar Loon op Zand. Daar werd bij Het Witte Kasteel met de meegebrachte vlam, de fakkel met het Bevrijdingsvuur ontstoken.
Door Jack IJpelaar
Het is inmiddels traditie dat vanuit alle uithoeken van Nederland op 4 mei in Wageningen bij Hotel de Wereld het Bevrijdingsvuur wordt opgehaald om het naar de eigen woonplaats te brengen en op Bevrijdingsdag te ontsteken. Veel vertegenwoordigers van gemeenten doen dat per auto. Sommigen per fiets. Anderen doen het lopend zoals een groep van 15 wandelaars uit Loon op Zand.
Hier kwam een einde aan de oorlog
Op de dag van Dodenherdenking zijn de wandelaars en twee begeleidingswagens in Wageningen om bij Hotel De Wereld het Bevrijdingsvuur op te halen, en het vervolgens al lopend naar Loon op Zand te brengen. Hotel De Wereld is de plaats waar op 5 mei 1945 de overgave van Nazi-Duitsland werd getekend nadat een dag eerder de Duitse Strijdkrachten op de Lünenburgerheide in Duitsland zich ten overstaan van Veldmaarschalk Montgommery hadden overgegeven. Daar, op die indrukwekkende plaats, kwam er een einde aan de oorlog. Aan vijf jaar bezetting en onderdrukking door de Duitsers. 5 mei heet sindsdien Bevrijdingsdag.
Start bij lekkere temperatuur
Als de vlam is overgenomen van het Bevrijdingsvuur wordt die ter bescherming meegenomen in een lantaarn zodat die onderweg niet kan uitwaaien. De tocht gaat bij een lekkere temperatuur van start. Er wordt onderweg tien keer een pauze ingelast om te rusten en om de inwendige mens te versterken met eten en drinken uit de cateringwagen. Wie dat nodig heeft, kan even op adem komen in de andere begeleidingswagen. Als de groep rond de middag in de buurt van Waalwijk komt, begint het te regenen. En niet zomaar een bui. Het plenst en iedereen wordt voorzien van een poncho en enkelen steken de paraplu op. Als ze Loon op Zand naderen wordt er even gestopt onder de natuurbrug. Vervolgens gaat het richting De Venloene om de Nationale Vlag op te halen waarna ze onder begeleiding van de gilden Sint Hubertus en Sint Ambrosius de laatste meters naar Het Witte Kasteel afleggen.
Bevrijdingsvuur ontstoken
Onder de klanken van muziekvereniging Concordia worden de lopers op het kasteel onthaald door familie, vrienden en belangstellenden. De regen valt onverminderd met bakken uit de hemel. Dat weerhoudt burgemeester Hanne van Aart er niet van om hen hartelijk welkom te heten. Zij bedankt de lopers voor hun inzet en staat daarbij ook nog even stil bij de drukbezochte Dodenherdenking van de dag daarvoor bij het Vredesmonument en zegt dat Vrede niet vanzelfsprekend is. Yvonne Grootswagers overhandigt haar de meegebrachte fakkel met het Bevrijdingsvuur waarmee ze de toorts bij Het Witte Kasteel ontsteekt.
Vendelgroet in stromende regen
Terwijl Concordia Het Wilhelmus speelt wordt daarna de Nationale Driekleur gehesen. De vendelier van de gilden brengt in de stromende regen de vendelgroet. Doordat het vaandel steeds zwaarder wordt door de regen is het voor de jonge vendelier een hele prestatie om de groet volledig af te werken. Chapeau!
Voor de dappere wandelaars heeft de burgemeester een klein aandenken. Daarna is het bij de vrolijke klanken van Concordia nog gezellig napraten bij een welverdiend hapje en drankje.