Al is in Kaatsheuvel dan wel veel monumentaals verdwenen, toch zijn er vaak nog kleine elementen over die herinneren aan de rijke historie van ons kerkdorp. Kleine monumentale elementen waar je misschien dagelijks wel aan voorbij loopt of fietst en in al die jaren nog nooit hebt opgemerkt, maar wel een stukje van de Kaatsheuvelse historie vertellen. De komende weken zullen we in De Duinkoerier aandacht besteden aan deze kleine historische elementen. Vandaag is dat Christus aan het kruis.

Reeds eerder heb ik het in deze rubriek gehad over terracotta heiligenbeelden die vaak in de gevel van een pand waren aangebracht. Het grootste gedeelte bestaat uit beschermtegels die gewijd zijn aan Maria van Altijddurende Bijstand. Er zijn ook op een aantal plaatsen in Kaatsheuvel terracotta afbeeldingen van Jezus Christus aan het kruis aan de gevel aangebracht. Op het adres Roestenbergstraat 38 treffen we een klein terracottabeeldje aan met boven het Christushoofd een soort aureool in de vorm van grove kleistrepen. Het beeldje is zeer mooi vormgegeven en de details zijn duidelijk zichtbaar. Zo is om het hoofd van Christus duidelijk de doornenkroon zichtbaar en zijn in zijn handen en voeten duidelijk de gaten zichtbaar waar de spijkers zijn aangebracht die hem aan het kruis hebben genageld. Het magere lichaam van de Christusfiguur laat duidelijk de ribben van zijn vermagerde lichaam zien en ook de lendendoek is zeer verfijnd aangebracht. Al bij al is er een waar kunstwerkje in de voorgevel verwerkt.

Ook aan de Van Haestrechtstraat 1 is in de voorgevel een terracotta Christus aan het kruis aangebracht. Onder aan het kruis knielen links een moeder en kind en rechts zien we de vader. Op het kruis is de tekst: ’Heer zegen ons’ aangebracht. Ook hier zien we duidelijk bij de handen en voeten de plaatsen waar de spijkers zijn aangebracht die Christus aan het kruis nagelden. In zijn zij zien we in klei een bloedstroom uit het lichaam komen op de plaats waar met een lans zijn lichaam is doorboord. De afbeelding is wel wat grover van structuur dan die aan de Roestenbergstraat.

Beide afbeeldingen symboliseren nadrukkelijk de kruisiging van Jezus Christus zoals dat in de bijbel is opgeschreven. Daarin staat dat Jezus na zijn veroordeling naar Golgotha, de plaats van terechtstelling, werd gevoerd. Daar werd hij samen met twee anderen mee gekruisigd. Om een uur of twaalf werd het opeens in het hele land donker, drie uur lang. In totaal hing Jezus zes uur aan het kruis. Om drie uur ’s middags hoorden omstanders Jezus hard roepen, waarna hij stierf. Daarop staken soldaten met een speer in zijn zij, om er zeker van te zijn dat hij dood was.

Alle symboliek uit het verhaal van de kruisiging van Jezus Christus komt dus terug in beide beeldjes, die het christelijk geloof symboliseren bij deze Kaatsheuvelse panden.

Hopelijk dat u voortaan op uw wandeling of fietstocht aandacht besteedt aan de kleine historische elementen die het verhaal van ons kerkdorp Kaatsheuvel en zijn omgeving levendig houden. Ze zijn in ieder geval de moeite waard om te bewaren. Iets waar heemkundekring De Ketsheuvel zich voor inzet. Word ook lid en meldt u aan via www.deketsheuvel.nl.

Kees Grootswagers, lid heemkundekring De Ketsheuvel