Parochie H. Willibrord
Een bijzondere oproep aan iedereen die Stichting Dorcas een warm hart toedraagt.
Het aanbod van kleding is op dit moment niet zo groot en de nood in de wereld is heel groot! Zeker nu ook met de oorlog in Oekraïne waar vele mensen alles zijn kwijt geraakt, ook alle winkels zijn vernield dus geen aanbod van nieuwe kleding. Graag zien we dat de aangeleverde kleding schoon en zo goed als heel is. We willen er wel even bij vermelden dat het nog wel eens voorkomt dat er meer kapotte kleding in een zak zit dan kleding die bruikbaar is. Wij willen niet vervelend doen maar zeg nou zelf, ook wij dragen geen kapotte kleding.
Ja, u zegt het misschien: dan kopen we nieuwe en daar zit nu de knoop voor hen die de kleding nodig hebben. Zomaar snel kopen kunnen deze mensen niet, de bevolking van Turkije en Syrië. Recent opgeschrikt door een zware aardbeving. Je zult er maar wonen en opnieuw moeten beginnen met hulp van goedgevende mensen.
Denk bijvoorbeeld aan de mensen uit Oekraïne die hals over kop huis en haard hebben moeten verlaten. Wat zij mee konden nemen was het hoognodige. Dus zal er extra gespaard moeten worden voor een volgende aankoop. Dit zouden wij toch niet moeten willen, beste mensen. En we hopen dat u het hierin met ons eens bent. Na de laatste oproep is er zeer veel kleding bij ons bezorgd. Daardoor konden weer vele winkels van Dorcas worden voorzien van nieuwe kleding. Wij zijn dankbaar dat we dit mooie werk al 29 jaar hebben mogen doen! Maar ook zeker met nog meer dankbaarheid naar jullie gulle gevers in dezen.
U kunt kleding de hele week brengen, achter van Gorp uitvaartonderneming. Langs het pad, nog voor het kerkhof, vind je aan de linker kant een luik. Daar mogen de zakken met schone kleding, hopelijk heel, worden doorgeschoven. Dat is veel beter dan in de containers, waar soms van alles wordt ingestopt, vaak ook natte kleding, met gevolg dat de hele inhoud van die container dan niets meer waard is. Ook bij het parochieel links naast de kerk kunt u kleding inleveren; alleen dinsdagochtend. U loopt door de groene poort naar de achterste deur aan uw linkerhand. Daar wordt gesorteerd. Is daar zo rond tien uur niemand dan loop je door de keuken, ga linksaf en je loopt op een kamerdeur en daar wordt dan koffiegedronken en u wordt daarbij uitgenodigd. Koffie met een praatje.
Eerste contactpersoon Jan Elshout 0649436476 en Nelly Klijn 0416 276200.
Onderstaande tekst die Leo, de chauffeur van Dorcas ons stuurde.
Mensen vragen wat gebeurt er met de kleding die niet wordt verkocht.
Antwoord vanuit Dorcas:
De kleding die wij uitzoeken voor Dorcas wordt na nogmaals gesorteerd te zijn, soms gewassen en altijd gestreken. Daarna gaat de kleding naar verschillende winkels van Dorcas, door het hele land om daar verkocht te worden. Soms wordt de kleding van winkels verwisseld, van Noord naar Zuid of van Oost naar West. Net zoals het gaat in andere winkels. Dit naar gelang de kleding in trek is wat de verkoop ervan betreft. De kleding die dan binnen een bepaalde tijd niet verkocht is, wordt gesorteerd op winter- en zomerkleding.
De zomerkleding zonder nylon erin gaat naar Afrikaanse landen. De winterkleding gaat naar Oost Europa, onder andere Moldavië, Roemenië, Turkije en Syrië. Het restant wordt verkocht en gebruikt in onder andere isolatiemateriaal en voor stofdoeken. Met het geld wat de kleding opbrengt, wordt in die landen gericht spullen gekocht waar behoefte aan is... Dit gebeurt door vrijwilligers van Dorcas. Ook voor Oekraïne op dit moment waar de nood heel hoog is. Op deze manier, zo schrijft Leo, kun je namelijk beter bepalen wat de bevolking in die specifieke landen nodig heeft.
Met hartelijke groet van Leo en van ons.
Herdenking afschaffing slavernij
Dit jaar wordt herdacht dat honderdvijftig jaar geleden de slavernij door Nederland helemaal werd afgeschaft. De herdenking duurt een jaar en begint op 1 juli. De Rooms-Katholieke bisschoppen schrijven in een verklaring ter gelegenheid van deze herdenking: ‘We willen het slavernijverleden onder ogen zien. En we realiseren ons dat de voorsprong in economische ontwikkeling in het deel van de wereld waarin wij leven mede mogelijk werd door slavernij en kolonialisme.’
De bisschoppen schrijven in de verklaring dat ook katholieken medemensen tot slaaf hebben gemaakt, dat zij deelnamen aan de slavenhandel of zelf tot slaaf waren gemaakt.
'Dat staat haaks op de christelijke boodschap. Mensen zijn broeders en zusters omdat ze allemaal geschapen zijn naar Gods beeld en gelijkenis. Daarom zijn alle mensen gelijk in waardigheid'. In de verklaring wordt het onvoorstelbare leed genoemd dat de slavernij tot gevolg had en ook de gevolgen die nu nog doorwerken: ‘Als beperkte mensen bouwen wij voort op beperkte structuren. Wij zijn ons ervan bewust dat mensen die nu leven kunnen lijden onder de zondige structuren uit het verleden'.