Al is in Kaatsheuvel dan wel veel monumentaals verdwenen, toch zijn er vaak nog kleine elementen over die herinneren aan de rijke historie van ons kerkdorp. Kleine monumentale elementen waar je misschien dagelijks wel aan voorbij loopt of fietst en in al die jaren nog nooit hebt opgemerkt, maar wel een stukje van de Kaatsheuvelse historie vertellen. De komende weken zullen we in De Duinkoerier aandacht besteden aan deze kleine historische elementen. Vandaag is dat De Roy van Zuidewijn.
Velen zullen bij De Roy van Zuidewijn denken aan het gelijknamige kasteeltje dat is gelegen aan de Hogevaart 60 te Sprang-Capelle. De heerlijkheid en het bijbehorende kasteeltje kwamen in handen van de familie toen in 1784 mr. Adam Johannes Frans de Roy (1746-1807), heer van de Binckhorst, patriot, advocaat, lid van de Staten van Holland en wethouder van ’s-Gravenhage, trouwde met Catharina Wilhelmina Josephina Montens (1760-1821), vrouw van Zuidewijn-Capelle. De takken gingen zich daarna De Roy van Zui(j)dewijn en De Roy van Zuydewijn noemen. Niet velen weten echter dat een graf van die adellijke familie is gelegen op het St. Janskerkhof aan de Hoofdstraat in Kaatsheuvel. Wie het kerkhof oploopt en de hoofdpad naar links neemt, komt uit bij een cirkel. Het tweede graf links van deze cirkel is van de adellijke familie. In het graf zijn vier leden van de familie begraven, namelijk Jonkheer mr. Bernard Marie Antoine Auguste de Roy van Zuidewijn, geboren 15 december 1838 te Haarlem en overleden 16 april 1926 te Breda. Hij promoveerde in 1864 aan de Leidse Hogeschool tot doctor waarna hij zich als advocaat in Breda vestigde. Hij was achtereenvolgens griffier en rechter bij het kantongerecht in Waalwijk en later ook kantonrechter in Boxtel. In mei 1875 werd De Roij van Zuidewijn rechter bij de arrondissementsrechtbank in ’s-Hertogenbosch. Toen hij in 1877 werd benoemd tot lid van de Commissie Administratie van de Gevangenissen in ’s-Hertogenbosch werd hij ook griffier van de rechtbank in laatstgenoemde plaats.
Bij Koninklijk Besluit van 9 april 1895 werden De Roy van Zuidewijn en zijn broer ’met al hun wettige afstammelingen’ in de adelstand verheven en mochten zij zich voortaan jonkheer noemen. Bernard werd daarnaast in 1902 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij overleed op 16 april 1926 te Breda, maar werd in Kaatsheuvel begraven gezien zijn katholieke achtergrond. In hetzelfde graf ligt ook zijn echtgenote Maria Theresia Petronella Johanna van der Kun, geboren 26 augustus 1846 te Rijswijk en overleden 11 januari 1924 te ’s-Hertogenbosch, begraven en zijn zoon Jonkheer mr. dr. Bernard Rudolf Cornelis Maria de Roy van Zuidewijn, heer van Zuidewijn, geboren 2 december 1882 te ’s-Hertogenbosch, overleden, op 90-jarige leeftijd op 21 januari 1973 te Boxtel. In zijn werkzame leven was hij griffier van de arrondissementsrechtbank te ’s-Hertogenbosch. Daarnaast is ook het kleinkind van Bernard sr. en dochter van Bernard jr. in het familiegraf begraven. Het betreft Jonkvrouwe Maria Louise Victoria de Roy van Zuidewijn. Zij werd geboren 30 december 1917 te ’s-Hertogenbosch en overleed op 6 november 1940 in Wijk aan Zee, onderdeel van de Noord-Hollandse gemeente Beverwijk.
In de middencirkel heeft heel lang ook een graf van de familie De Roy van Zuidewijn gelegen met in het midden het fraaie familiewapen. Helaas is dit graf een aantal jaren geleden geruimd, waardoor een historische grafzerk van het St. Janskerkhof is verdwenen.
Hopelijk dat u voortaan op uw wandeling of fietstocht aandacht besteedt aan de kleine historische elementen die het verhaal van ons kerkdorp Kaatsheuvel en zijn omgeving levendig houden. Ze zijn in ieder geval de moeite waard om te bewaren. Iets waar heemkundekring De Ketsheuvel zich voor inzet. Word ook lid en meldt u aan via www.deketsheuvel.nl.
Kees Grootswagers, lid heemkundekring De Ketsheuvel