Onlangs werd het stedenbouwkundig plan van het Van Lierpark in Loon op Zand via de nieuwsbrief gepresenteerd. Het nieuwbouwplan ligt aan de zuidwestzijde van Loon op Zand tussen de Kerkstraat, Bergstraat en de Klokkenlaan. Het plangebied ligt op de plaats waar vroeger de schoenfabrieken Van Esch en Van Lier gevestigd waren en voorziet in 94 woningen en appartementen.
Door Jack IJpelaar
Bij de presentatie van het stedenbouwkundigplan zijn de straatnamen van het Van Lierpark bekend geworden. De commissie straatnaamgeving heeft met behulp van twee omwonenden/betrokkenen de straatnamen bepaald, zo is te lezen. Die namen wekken verbazing en roepen vragen op. Wat zijn de criteria geweest waaraan een bedrijf moest voldoen om in aanmerking te komen om aan een straat te worden toegekend? Was dat (landelijke) bekendheid? Economisch belang voor het dorp? Kwaliteit van het product? Aantal werknemers? Wie zijn de twee ‘alwetende’ omwonenden/betrokkenen en op grond van welke kwaliteit hebben zij mogen adviseren? Zou een wat uitgebreidere groep adviseurs misschien wenselijker zijn geweest?
Bekendste schoenfabrikant
Dat de namen Van Esch en Van Lier verbonden zijn aan een van de straten was te verwachten. Je zou daarbij denken dat de naamgever van het park, Van Lier, aan de grootste straat zou zijn verbonden. Het is immers ook de meest bekende schoenfabrikant van Loon op Zand en bestaat nog steeds. De huidige eigenaar Van Spaendonck maakt zelfs een beursgang met het merk Van Lier.
Nooit van Kodan gehoord
Maar toch is de Van Lierstraat niet de grootste straat van het Van Lierpark geworden. Die eer is te beurt gevallen aan de firma HAVRO (HAmers-VROmans). Dit in de Kloosterstraat gevestigde familiebedrijf was geen schoenfabriek. Er werden sporttassen gemaakt. Het had veel minder werknemers dan Van Lier en dan Van Esch en was ook lang niet zo bekend en belangrijk voor Loon op Zand als de twee genoemde schoenfabrieken. De vierde straat heet Kodanstraat. Waar die naam vandaan komt, is een raadsel. Hoe komt de commissie aan die naam en waar heeft dat bedrijf gestaan? Ik ben geboren en getogen in Loon op Zand en er kan mij iets zijn ontgaan, maar ik heb nog nooit van de naam Kodan gehoord in relatie tot de schoenindustrie in Loon op Zand. Laat staan dat het één van de meest toonaangevende van Loon op Zand zou zijn geweest. Bij geen van de inwoners van Loon op Zand die naar de naam Kodan werd gevraagd ging er een lampje branden.
Reden van keuze niet gegeven
Wat de keuze van de straatnamen betreft zouden andere namen misschien meer voor de hand hebben gelegen omdat ze bekender zijn (geweest) en meer betekend hebben voor Loon op Zand. Schoenfabrieken zoals Neerlandia en Brands (Heintje den Das). En Horman, Martello, Van Beurden. Of zelfs kleinere zoals Sengers, Paola, Borsten en De Bondt. Wanneer je schoenfabrieken googled die ooit in Loon op Zand hebben bestaan komt de naam Kodan niet op je scherm. Wat de reden is waarom er voor deze naam gekozen is door de commissie straatnaamgeving na informatie door de twee omwonenden/betrokkenen, is niet duidelijk. Een motivatie staat niet vermeld en wordt ook niet duidelijk. Al de vragen in dit artikel zijn voorgelegd aan de gemeente. Hierop is tot op heden bij de redactie nog geen antwoord gekomen.
Verkoop nog niet gestart
Bij de informatie over het project staat dat het inmiddels duidelijk is dat het niet realistisch is om op korte termijn met de verkoop van de woningen en appartementen te starten. Het is nog niet bekend wanneer de schop in de grond gaat. Het project wordt gerealiseerd door Jansen Bouwontwikkeling uit Wijchen.