Al is in Kaatsheuvel dan wel veel monumentaals verdwenen, toch zijn er vaak nog kleine elementen over die herinneren aan de rijke historie van ons kerkdorp. Kleine monumentale elementen waar je misschien dagelijks wel aan voorbij loopt of fietst en in al die jaren nog nooit hebt opgemerkt, maar wel een stukje van de Kaatsheuvelse historie vertellen. De komende weken zullen we in De Duinkoerier aandacht besteden aan deze kleine historische elementen. Vandaag zijn dat de Zevenmijlslaarzen.

Iedereen kent wel uit zijn jeugdjaren het verhaal van Klein Duimpje met de zevenmijlslaarzen en anders heb je het sprookje misschien wel eens gezien in de Efteling waar het sinds 1998 een plaats heeft gekregen in het Sprookjesbos.

De korte versie van het verhaal is dat Klein Duimpje samen met zijn broertjes door zijn ouders in het bos wordt achtergelaten, omdat er voor hen te weinig eten is. Eerst weten ze de weg terug naar huis weer te vinden doordat Klein Duimpje witte steentjes achter zich had laten vallen toen ze naar het bos werden gebracht. Als ze voor de tweede maal naar het bos worden gebracht en daar worden achtergelaten kon Klein Duimpje geen steentjes meer verzamelen en laat hij als noodoplossing broodkruimeltjes achter. Echter die worden door de vogels opgegeten. Als Klein Duimpje met zijn broertjes zoekend naar hun eigen huis in het huis van een mensen etende reus terechtkomen, verwisselt Klein Duimpje de mutsen van zijn broertjes met de kroontjes van de slapende dochters van de reus. Vervolgens doodt de reus zijn eigen kinderen. De reus wil zich wreken op Klein Duimpje, maar die heeft tijdens zijn vlucht de zevenmijlslaarzen van de reus gestolen. Daarmee kunnen ze zeven mijl per stap tegelijk nemen, zodat de reus ze niet meer kan inhalen. Als ze tenslotte thuis komen, blijkt Klein Duimpje ook nog eens de schatten van de reus te hebben meegenomen. Dus eind goed, al goed en ze leefden nog lang en gelukkig...

Dit sprookje vormde de basis van een fietsroute die bijna 30 jaar geleden werd aangelegd tussen Tilburg en de Efteling. Op 24 juni 1994 werd deze enige officiële fietsroute naar de Efteling in gebruik genomen. De route, die een lengte kent van ongeveer 14 kilometer, voerde vanaf het station in Tilburg via Tilburg-Noord-Oost en Loon op Zand richting de fietsenstalling aan de Eftelingsestraat. Deze Efteling fietsroute was een gezamenlijk initiatief van de Efteling, het SMB (Samenwerkingsverband Midden-Brabant) en de Streek VVV Hart van Brabant. Eigenlijk zouden er meer routes komen, maar het bleef uiteindelijk toch bij die ene route. De route werd gemarkeerd door zevenmijlslaarzen van de reus die met de vermelding Efteling en een pijl als wegwijzers naar het gelijknamige pretpark fungeerden en grote rotsblokken die als kruimels dienden voor de ’Klein Duimpjes’ zodat zij de weg naar de Efteling niet zouden kwijtraken.

Mede door uitbreiding van nieuwe wijken en de aanleg van de nieuwe snelfietsroute F261 verdwenen op een groot aantal locaties de zevenmijlslaarzen en de rotsblokken. Echter op de hoek van de Eftelingsestraat en de Kinkenpolder en bij de ingang naar de fietsenstalling treffen we nog zevenmijlslaarzen aan en ter hoogte van het voormalige café de Efteling en bij de ingang naar het tijdelijke parkeerterrein voor het Efteling personeel en voornoemde locaties waar de zevenmijlslaarzen staan, treffen we ook de rotsblokken nog aan die als kruimels moesten fungeren. Het restant van de laarzen vond haar weg naar de gemeentewerf waar de plaatselijke winkeliers samen met de centrummanager een tevergeefse poging ondernamen om ze op een aantal plekken in het winkelcentrum van Kaatsheuvel te plaatsen. Jammer, het zou een mooie unieke knipoog naar ons wereldberoemde pretpark in het straatbeeld zijn geweest.

Hopelijk dat u voortaan op uw wandeling of fietstocht aandacht besteedt aan de kleine historische elementen die het verhaal van ons kerkdorp Kaatsheuvel en zijn omgeving levendig houden. Ze zijn in ieder geval de moeite waard om te bewaren. Iets waar heemkundekring De Ketsheuvel zich voor inzet. Word ook lid en meldt u aan via www.deketsheuvel.nl.

Kees Grootswagers, lid heemkundekring De Ketsheuvel