Bij openbare basisschool Den Bussel heeft de gemeente een regenboogzebrapad aangelegd. Dit op initiatief van de leerlingenraad van de school. Vorige week woensdag was de officiële opening. Wethouder Suzan Mandemakers knipte het lint door en werd hierbij geholpen door drie oud-leden van de leerlingenraad. “We mogen zijn wie we zijn, iedereen is gelijkwaardig.”

Door Nicole Verhoeven-Speek

“Hoog tijd dat er hier een zebrapad ligt, de weg wordt soms gebruikt als een racebaan,” aldus een voorbijganger die net zijn hondje uitlaat. Een grote opblaaszebra staat geduldig te wachten op de komst van de leerlingen en wethouder Suzan Mandemakers, van onder andere Onderwijs. Binnen enkele ogenblikken is het zover. Het regenboogzebrapad bij openbare basisschool Den Bussel zal officieel geopend worden. “De verkeersveiligheid rond onze school was en is een heikel punt,” vertelt schooldirectrice Saskia Jansen.

“Auto’s blijven een issue, met een piekbelasting in de ochtend en in de middag.” En dus is het belangrijk dat mensen hun auto in de vakken parkeren of in de straten achter de school en niet pal voor de deur, zodat gevaarlijke situaties voor leerlingen kunnen ontstaan. Sharon Schreppers, beleidsadviseur onderwijs voor de gemeente, vult de schooldirectrice aan: “Deze boodschap blijven herhalen in mails en nieuwsbrieven.”

Bezwaren

Naast het parkeerprobleem rond de school, wordt niet zelden hard gereden over de doorgaande weg naast Den Bussel. De leerlingenraad van de school, die begeleid wordt door Margje Oerlemans-Laros, wilde hier iets aan doen. November vorig jaar diende deze raad daarom een verzoek in bij de kinderraad en de burgemeester van de gemeente Loon op Zand. In een officiële brief droegen de leerlingen zelf een oplossing aan voor het probleem. De aanleg van een regenboogzebrapad zou de verkeersveiligheid een stuk verbeteren. Goed en helder onderbouwd schreven zij, dat met de aanleg van een zebrapad het oversteken voor de kinderen makkelijker zou worden – op een zebrapad hebben zij voorrang op het andere verkeer – en hiermee zou te voet naar school te komen in plaats van met de auto aantrekkelijker worden. Door er een regenboogzebrapad van te maken wilde de leerlingenraad laten zien dat iedereen gelijkwaardig is en dat iedereen erbij hoort. De kinderraad ging akkoord, bezwaren van omwonenden kwamen er niet en zo kon onlangs een regenboogzebrapad gerealiseerd worden.

Gelijkwaardig

De leerlingen staan al te wachten op de stoep. “Niet alleen zijn drie leden van de oude leerlingenraad bij de opening van het regenboogzebrapad aanwezig, ook de kinderen van groep 7, omdat zij dit jaar verkeersexamen doen,” verduidelijkt de directrice hun aanwezigheid.

Dan neemt Suzan Mandemakers het woord. Ze legt de aanwezigen uit, dat de aanleg van het regenboogzebrapad tot stand is gekomen door de inspanningen van de leerlingenraad en hoe deze leerlingen helemaal zelf met dit idee kwamen. “Een regenboogzebrapad laat zien dat we mogen zijn wie we zijn, iedereen is gelijkwaardig, ongeacht huidskleur, geloof of geaardheid.” Het officiële moment is aangebroken, de wethouder telt af. “3, 2,1… en oversteken maar.” Ze knipt het blauwe lint door en de kinderen steken over... en nóg een keer.