Afgelopen zondag werd op Het Witte Kasteel in Loon op Zand het jubileum gevierd dat de Stichting Het Witte Kasteel 10 jaar geleden is opgericht. Nadat de toenmalig eigenaar familie De Pundert had besloten het Landgoed over te dragen ten behoeve van het algemeen nut kwam de Stichting. Het werd een mooie viering met veel muziek waarbij iedereen welkom was.
Door Jack IJpelaar
De genodigden voor het officiële gedeelte werden vanaf 13.30 uur welkom geheten op de binnenplaats onder de klanken van muziekvereniging Concordia. Voorzitter van de Stichting Francine Broos zei in haar toespraak dat een monument als Het Witte Kasteel van algemeen belang is. Vanwege zijn schoonheid, zijn cultuurhistorische, architectonische, archeologische, ecologische en landschappelijke waarden.
Toen we begonnen was er niets
“Monumenten zijn dragers van het verleden die we koesteren om hun eigen betekenis en schoonheid. Ze bepalen in een belangrijk deel aan de uitstraling van onze woonplaatsen en zorgen voor een fijne leefomgeving. Cultureel erfgoed brengt mensen samen en is van grote waarde voor de samenleving. Maatschappelijk en sociaal.” Vervolgens gaf Francine aan hoe het landgoed door herbestemming en aanpassing in stand wordt gehouden. Daarbij gaf ze een terugblik in de geschiedenis van Het Witte Kasteel, dat eindigde met de overdracht van het Landgoed door de familie De Pundert aan de Stichting. Alle gebouwen hebben daarna een nieuwe functie gekregen en de tuinen zijn gerestaureerd. Het kasteel werd onder andere trouwlocatie, het Koetshuis café en het Neerhuis, Wagenhuis en Theehuis werden vakantiehuizen. Zij dragen alle drie bij aan het verdienmodel van de Stichting. Francine bedankte voor het vertrouwen in het bestuur van de diverse instanties, sponsors, vrienden en ondernemers. Ze richtte zich ook tot de vele vrijwilligers: “Toen we begonnen was er niets en kijk waar we nu staan. Ik ben heel trots op het team. Op de niet-aflatende inzet van de 60 erfgoedvrijwilligers uit het dorp. De inzet, loyaliteit en doorzettingsvermogen.” Daarbij benoemde ze nog maar eens wat er allemaal was gebeurd de afgelopen 10 jaar. En altijd met respect voor elkaar en een heel groot hart voor het Landgoed. Francine kondigde aan dat alles wat er de afgelopen 10 jaar is gebeurd en bereikt, wordt vastgelegd in een boek met veel foto’s. “Ik ben trots en vind het een eer om voorzitter te zijn van zo’n mooi project.”
Groen kasteel
Burgemeester Hanne van Aart ging in haar toespraak ook terug in de geschiedenis van Het Witte Kasteel met de eigenaren die het Landgoed bewoonden, bestuurden en hoe ze het in hun bezit hadden gekregen. Via koop erfenis of leen. Het is een geschiedenis die teruggaat naar 1269 en die uiteindelijk uitkwam bij de familie Verheyen die het in de 19de eeuw in bezit kregen. Freulle Emily was de laatste bewoner. De familie De Pundert was de laatste eigenaar en die deed het Landgoed over aan de Stichting. “Het heette dan wel Het Witte Kasteel, maar toen jullie het in bezit kregen was het een groen kasteel,” schetste de burgemeester de toestand waarin het Landgoed verkeerde. “Niet alleen de bomen maar ook de gebouwen, de ramen, de tegels, het water. Alles was groen. Er is ontzettend hard gewerkt om het de eer en de glorie terug te geven zoals het vroeger was. Toen ik aantrad als burgemeester kreeg ik te horen van het bestuur dat het uiteindelijk de bedoeling was dat de Stichting zichzelf zou kunnen bedruipen. En ik moet zeggen dat onze bijdrage minimaal is. Jullie doen het voor het overgrote deel zelf met de vele vrijwilligers die dit prachtige Landgoed bijhouden. Dat is een geweldige prestatie.” De burgemeester zei trots te zijn op wat er neergezet en bereikt is de afgelopen 10 jaar, met ook nog het overwinnen van tegenslagen zoals de Coronapandemie. Toen ze zes jaar gelden aantrad vroeg haar voorganger Wim Luijendijk dat ze Het Witte Kasteel belangrijk moest vinden want deze mooie parel mag niet verloren gaan, zo drukte hij haar op het hart. “Ik heb hem dat beloofd en ik ben van Het Witte Kasteel gaan houden. Ik hoop dat we het aan toekomstige generaties kunnen overdragen want het moet behouden blijven. En dat moeten we met z’n allen doen.” Zij bedankte iedereen voor de inzet en riep ook op om zich aan te melden als vrijwilliger. “U bent méér dan welkom.” Voorzitter Dorette van de vrijwilligers overhandigde de burgemeester een kistje met allemaal producten uit de eigen tuin.
Feestelijke afsluiting
Bij het vervolg van de feestelijke middag was iedereen welkom. Die werd voortgezet op de weide bij het theehuis waar Sophia’s Vereeniging een licht concert verzorgde met op het programma herkenbare filmmelodieën. Onder de klanken van Sophia waagde het zonnetje soms even achter de wolken uit te komen. Op de binnenplaats kon daarna nog gezellig bijgepraat worden met een hapje en een drankje met muzikale omlijsting van de geweldige Spectacle Jazzband met zanger en trompettist Theo Sterk. Het bestuur van Stichting Het Witte Kasteel kan terugzien op een mooie jubileumviering.