Al is in Kaatsheuvel dan wel veel monumentaals verdwenen, toch zijn er vaak nog kleine elementen over die herinneren aan de rijke historie van ons kerkdorp. Kleine monumentale elementen waar je misschien dagelijks wel voorbij loopt of fietst en in al die jaren nog nooit hebt opgemerkt, maar wel een stukje van de Kaatsheuvelse historie vertellen. De komende weken zullen we in De Duinkoerier aandacht besteden aan deze kleine historische elementen. Vandaag is dat voor de laatste keer het Wit-Gele Kruisgebouw.

Alvorens Stravers, De Wit en Van Rooij in 1992 als huisartsen hun intrek zouden nemen in het verbouwde oude Wit-Gele Kruisgebouw en er hun praktijk zouden beginnen en Maarten Voesten zijn apotheek was al het idee opgekomen dat het Medisch Centrum ook een nieuwe naam moest krijgen. Daarop werd een prijsvraag uitgeschreven om een nieuwe naam te bedenken. De beste naamgever zou een beloning van f 100,00 incasseren, te besteden aan een goed doel. De winnaar werd Chiel Grootswagers met de naam ’De Waterleeght’. Chiel was geboren in Heulstraat, de plaats waar nu de Lievekenshoek is gelegen, en gaf de volgende verklaring voor de door hem ingezonden naam. “In die omgeving waren, ruimschoots voor er bouwwerkzaamheden in de Vossenbergselaan werden verricht, weilanden gelegen die vaak onder water stonden, vandaar de naam in Kaatsheuvels dialect ’De Waterleeght’ ofwel de waterlaagte. De reden van het vele water was gelegen in het feit dat door de Vossenbergselaan vroeger de oude turfvaart liep. Ter plekke de Vossenbergsevaart geheten”. Kees Stravers wist mij te vertellen dat jarenlang heel veel water in de kelder van het pand stond, dus de problemen waren nog niet over na de verbouw. Chiel werd de uiteindelijke winnaar en het gebouw kreeg de naam ’De Waterleeght’. Zijn beloning van f 100,00 liet hij overmaken naar het instrumentenfonds van harmonie Kaatsheuvel. Helaas is de naam ’De Waterleeght’, die nog gevoerd werd door fysiotherapeut Jan Berkelmans die zich later ook in het gebouw vestigde, inmiddels van het gebouw verwijderd.

Vlak na de opening vond Kees Stravers dat er iets kenmerkends moest komen bij het gebouw, een kunstwerk. Hij besloot uiteindelijk een kunstwerk genaamd ’de transparante mens’ te vervaardigen. Maar een idee bedenken en dan uitwerken is nog een ander verhaal. Kees besloot zijn kunstwerk op een onorthodoxe manier uit te voeren. Hij ging naar stukadoor Henk Mathijssen (1950-2019) woonachtig aan de Bernsehoef. Hij vroeg hem plat op de grond te gaan liggen en samen met twee andere bouwvakkers maakte hij van de contouren van Henk een mal. Deze mal goten ze vol met beton. Nadat de elementen waren gedroogd werden ze vervoerd naar de Vossenbergselaan en daar voor de linkerkant van het gebouw tegen elkaar aan neergezet. In het midden werd ook nog een fontein aangebracht. Helaas heeft die nooit gefunctioneerd. Het opmerkelijke kunstwerk staat er echter nog steeds. Een warme herinnering aan een speciale huisarts uit onze Kaatsheuvelse geschiedenis.

Hopelijk dat u voortaan op uw wandeling of fietstocht aandacht besteed aan de kleine historische elementen die het verhaal van ons kerkdorp Kaatsheuvel levendig houden. Ze zijn in ieder geval de moeite waard om te bewaren. Iets waar heemkundekring De Ketsheuvel zich voor inzet. Word ook lid en meldt u aan via www.deketsheuvel.nl.

Kees Grootswagers, lid heemkundekring De Ketsheuvel