U kent ze wel, de series op tv die jaar in jaar uit te zien zijn en waar geen einde aan lijkt te komen. Weer een nieuwe verhaallijn met opnieuw ingevlogen acteurs. Als het niet zo treurig zou zijn, kun je ook bij onze Loonse soap, gniffelen, smullen, boze gevoelens krijgen of het gewoon links laten liggen.

Om bij de vergelijking te blijven zien we nu bij Stichting Dorpshuis Loon op Zand wat nieuwe spelers maar oude bekenden laten zich ook weer zien. Het is overigens altijd beter een goed gevulde cast te hebben dan leegloop.

Nu manifesteert zich de Stichting in de Duinkoerier van vorige week. Schrijnend is de kop bovenaan het verhaal ‘De emoties een beetje wegspoelen‘.

Op de bijgeplaatste foto wordt een toost uitgebracht op wat, ja op wat? Op 7 jaar malaise rondom de ontwikkeling van de Wetering? Op geen enkel excuus dat er door de politieke partijen, burgemeester en wethouders hierover is gemaakt naar de Loonse bevolking?

In het artikel wordt verteld dat Stichting Dorpshuis een formele partij is in het project en het ontwikkelproces. Daarbij wordt vergeten dat nadrukkelijk door de gemeente in de samenwerkingsovereenkomst is vastgelegd dat de Stichting een adviserende rol heeft. Het college van B&W wilde niet aan een convenant want dan moesten prestatieafspraken schriftelijk worden vastgelegd.

Over alle inzet van Do, wellicht een sluimerend leven leidend, geen woord. Alles wat met Do te maken heeft, als je het zo mag zeggen, is doodgeslagen vanuit het Klavier met een vriendelijke, vrolijke glimlach van wethouder Mandemakers (VVD). Stichting Dorpshuis spreekt over negativiteit, aan de kant staan maar hoe denkt u dat de reactie is als u voor de zoveelste keer wordt uitgenodigd om wensen van uw vereniging kenbaar te maken? Wat wij bij de raadsvergadering hoorden is dat de koopovereenkomst van het klooster bij de notaris is gepasseerd, voorbereidingen voor de sloop zouden in gang gezet worden maar er in de gemeenteraad nauwelijks aandacht is hoe Loonse inwoners worden geïnformeerd!

Van VoorLoon heb je het idee dat ze worstelen en blijven worstelen met de Wetering problematiek, wisselen van raadslid, en zich eigenlijk geen raad weten met wat ze met hun positie in het college aan moeten want wat levert Loon die plaats in het college nu op?

Bovendien leest de geïnteresseerde Loonse mens dat het in het gemeentelijke Klavier ook allemaal geen koek en ei is met het vertrek al na twee jaar van de gemeente secretaris, vacatures voor drie domeinmanagers in een organisatie die weer in een verandertraject zit. En dan hebben we het nog niet gehad over het kapitaal wat het gekost heeft aan inhuur, rapporten et cetera om de organisatie klantvriendelijk en doelmatig te laten werken.

In 2026 wordt de rijksbijdrage aan de gemeente lager. Wat betekent dat voor de gemeentelijke financiën en indirect voor het realiseren van het nieuwe Loonse Dorpshuis?

Binnen afzienbare tijd, al lijkt er niet veel animo voor te zijn, staat de evaluatie van de Bestuurlijke Toekomst op de agenda. Je zou zeggen met alle sores die er zijn, verdient dat veel aandacht want voor ons is het duidelijk dat het voor het dorp Loon zo echt niet langer gaat\. De gemeenteraad moet de koe bij de horens pakken en Loon recht doen zodat dit dorp weer perspectief krijgt door bij Tilburg aan te sluiten. Ons dorp kan dan weer elan krijgen, de kans om woningen te bouwen wordt groter en plantsoenen worden eindelijk eens onderhouden. We zouden er in zijn algemeenheid wel bij varen met in ieder geval een mooi dorpshuis wat recht doet aan de 6000 inwoners en dan kunnen we eindelijk echt de slingers ophangen!

Loon naar Tilburg

Jan van Gompel, Ton Janssen en Wim Meulesteen