Vorige week woensdag werd het aan Residentie Molenwijck toegekende Green Deal Certificaat in Brons uitgereikt. De bewoners hadden gehoor gegeven aan de oproep om de feestelijke uitreiking bij te wonen in een stemmige, groene outfit.

Door Jack IJpelaar

Bij de ontvangst was er voor de bewoners en belangstellenden koffie en thee met een groen gebakje. In een feestelijke sfeer ontving directeur Frans Mannaerts het Green Deal Certificaat in Brons uit handen van mevrouw Franca Kerstens, ambassadeur van het Milieu Platform Zorg (MPZ).

Samenwerking zorginstellingen in de regio

Directeur Frans Mannaerts stond stil bij wat de beweegreden was geweest om deel te nemen aan Green Deal Zorg, waarvan er veel initiatieven zijn in Nederland. Het houdt in dat je bedrijf verder verduurzaamt. Molenwijck is aangehaakt bij het initiatief vanuit de regio Midden-Brabant. Dat was al in gang gezet voordat Frans Mannaerts directeur werd en het werd hem dus zo in de schoot geworpen, zei hij. Tien zorginstellingen in de regio hebben de handen ineen geslagen om die Green Deal te bereiken.

Steeds leuker gaan vinden

“Toen ik er eenmaal aan begonnen was, vond ik het wel een handige kapstok,” aldus Mannaerts. “Je wordt verplicht om in beeld te brengen wat je aan energie verbruikt, aan water, en wat je aan kilo’s afval hebt. Het feit alleen al dat je dat op papier zet, maakt dat je ermee gaat spelen en dat je jezelf uitdaagt om het beter te doen dan het jaar ervoor. Ook handig was dat je met bestuurders uit de regio om de tafel zat om ervaringen uit te wisselen en de checklist die erbij zat met dingen waar je aan kon werken. Daar zitten veel zaken bij waar je niet bij stilstaat zoals afvalwater en wat voor medicijnresten erin zitten, over afvalstromen, over waterverbruik via douchekoppen en toiletten. Maar ook opslag van gevaarlijke stoffen. Het gaat dus over veel meer dan waar ik op het eerste moment aan dacht. De energiecrisis waar we twee jaar geleden in terechtgekomen zijn, maakte dat de urgentie groter werd en dat we ons bewuster werden van ons gas- en elektriciteitsverbruik. Daarnaast moet er gerapporteerd worden aan de Rijksoverheid waar we staan en wat onze plannen zijn. Het hele programma wat we nu hebben doorlopen, helpt ons die informatieplicht te vereenvoudigen. Ik ben het steeds leuker gaan vinden om er mee bezig te zijn en er resultaten mee te behalen. Zeker als je er een mijlpaal mee kunt behalen als het Green Deal Certificaat.”

Voetafdruk op het milieu verkleinen

Mannaerts bedankte Marijke Broeders. Zij is milieucoördinator van Molenwijck en leider van het project. Nadat het project duurzaamheid van bureau naar bureau was geschoven ging Broeders vanaf 2020 de kar trekken en naarmate ze ermee bezig was, werd ze steeds enthousiaster. “En dat heeft ons uiteindelijk gebracht waar we nu staan. Het had wel enige voeten in de aarde om de boel in beweging te krijgen. Maar het aangaan van de Green Deal Duurzame Zorg wordt ook eigenlijk maatschappelijk verwacht van Molenwijck. Ik vind het leuk om te doen. Leuk om ‘uw thuis’ een stapje verder voor de toekomst klaar te stomen. Stap 1 was kijken wat we allemaal al deden en dat vastleggen. In mei jl heeft er een audit plaatsgevonden waarvan een rapportage is gemaakt met actiepunten. We hebben die punten aangepakt en daarop kwam er een rapportage met een certificaat. Dat was voor ons een hele grote beloning voor al het harde werken van de afgelopen jaren om Molenwijck te verduurzamen. Om onze voetafdruk op het milieu te verkleinen.” Broeders zei dat het certificaat niet betekent dat ze nu achterover kunnen gaan leunen, maar dat ze verder gaan. In mei is er al een her-certificering om te zien of Molenwijck nog steeds aan de eisen voldoet. En er is nog een lijstje waaraan gewerkt moet worden. “We blijven doorgaan!”, zei ze.

Niveau Bronzen Green Deal

Het bronzen niveau van de Green Deal staat voor net iets meer doen dan het voldoen van de milieuwetgeving. Het betreft het nemen van extra maatregelen die zich meestal snel terugverdienen. Zo vormt het de basis van een praktisch milieusysteem.