Gemeente Loon op Zand telt ruim vierhonderd mensen met dementie. Naar verwachting is dit aantal in 2040 verdubbeld. Ondanks dat veel mensen in onze omgeving te maken hebben of krijgen met dementie, rust er nog steeds een taboe op deze ziekte en worden mensen met dementie veelal buiten spel gezet. Onterecht, vindt netwerkorganisatie Dementie Vriendelijke Gemeenschap.

Door: Nicole Verhoeven-Speek

“Eén op de vijf mensen krijgt dementie of krijgt te maken met deze ziekte. Toch vinden veel mensen het lastig om ermee om te gaan en om mensen met dementie te blijven betrekken in het dagelijkse leven,” begint Jacqueline de Bekker. Jacqueline is vanuit de gemeente Loon op Zand wijkcoördinator en sinds twee jaar tevens voorzitter van Dementie Vriendelijke Gemeenschap van de gemeente Loon op Zand (DVG). DVG is in 2018 gestart in onze gemeente en heeft zich – de naam van de organisatie zegt het al – een dementie vriendelijk Loon op Zand ten doel gesteld. “Wij vinden het belangrijk de gemeenschap ervan bewust te maken, dat mensen met dementie er nog bij horen en mee moeten kunnen blijven doen zo lang als dat mogelijk is. Op het moment dat mensen de diagnose Alzheimer krijgen, is het echt niet zo dat zij meteen niets meer kunnen. Een gemiddeld proces duurt zeven jaar. Daarnaast hoeven zij ook niet weggestopt te worden. Dit taboe willen wij doorbreken.” De boodschap is: blijf mensen met dementie erbij betrekken. Laat hen nog wekelijks gewoon naar de zangvereniging gaan, een potje mee biljarten of aqua joggen in groepsverband.

Samen koken

Dit bewustwordingsproces poogt DVG te bereiken door voorlichting en advies te geven, bijvoorbeeld op scholen, bij verenigingen, supermarkten, de seniorenvereniging Loon op Zand en de KBO (red. Katholieke Bond voor Ouderen).

Ook staan komend jaar verschillende activiteiten op de agenda in het kader van het thema in 2024: ‘Iedereen mag meedoen’. Jacqueline: “Dit doen wij als gemeente in samenwerking met Alzheimer Nederland en enkele regionale zorgorganisaties. Zo willen wij een wens laten vervullen van mensen met dementie en jong en oud bij elkaar brengen door hen samen te laten koken.”

Vorig jaar heeft DVG buddies (red. begeleiders) van de Klussen- en Dienstencentrale in Kaatsheuvel een VR-bril laten gebruiken tijdens een voorlichtingsmiddag. Op deze manier kregen zij even een inkijk in de belevingswereld van mensen met dementie. Deze actieve voorlichting en de activiteiten van DVG om verschillende werelden bij elkaar te brengen zijn belangrijk, want veel mensen krijgen ermee te maken. “Wat DVG doet, draagt bij aan meer bewustwording, begrip en acceptatie,” besluit Jacqueline de Bekker. Én aan een dementie vriendelijk Loon op Zand.

Meer informatie is te vinden op de website: www.loonopzand.nl/zorg-jeugdhulp-onderwijs/ouder-worden/dementievriendelijk.