Zondag 19 november werd een mijlpaal bereikt in het 60-jarig bestaan van Eerste Judoclub Kaatsheuvel toen Thijs van Dongen zijn langverwachte zesde dan diploma met de daarbij horende eervolle rood-wit geblokte band mocht ontvangen. Naast een grootmeester in Jiu-Jistu (Ruud van Roosmalen) is Thijs de tweede grootmeester die voortkomt uit de Judo en Jiu-Jistu vereniging uit Kaatsheuvel. Deze prestatie betekent niet alleen een erkenning van op een hoog niveau beheersing van judo technische vaardigheden, maar markeert ook zijn reis vanaf de kindertijd tot de status van een ware meester in de judowereld.

Door Mark Hector – Voorzitter Eerste Judoclub Kaatsheuvel

Het pad naar deze onderscheiding begon ruim drie decennia geleden toen Thijs als zesjarige begon met zijn judoreis bij de Eerste Judoclub Kaatsheuvel. Nu, 36 jaar later, is hij niet alleen getransformeerd van een jonge judoka naar een ervaren sensei, maar is hij nog steeds trouw aan zijn oorspronkelijke club, die hij als een broedplaats van zijn vaardigheden en passie beschouwt.

De uitreiking van het diploma werd extra bijzonder gemaakt door de toespraak van Meneer Kemmeren, de grondlegger van de vereniging en de allereerste judoleraar van Thijs. Deze emotionele terugblik illustreert de diepgewortelde connectie en trots die hij koestert voor de club die hem heeft gevormd tot wie hij nu is.

Onschatbare steun

”Judo is een teamsport,” zegt Thijs ”het vereist medejudoka’s en sensei’s om samen te trainen, uitleg te geven, feedback te geven en kritisch te zijn.” Hij erkent de onschatbare steun die hij kreeg van de judogemeenschap en zijn mentoren, wat zijn voortdurende groei en ontwikkeling mogelijk maakte.

De weg naar de zesde dan in judo omvatte een meerledig proces:

Bijdrage aan de ontwikkeling van Judo

Het eerste deel van het traject omvatte aantonen dat Thijs een substantiële bijdrage heeft geleverd aan de judo-gemeenschap in Nederland. Dit omvatte onder andere:

• Het opleiden en begeleiden van judoka’s binnen de vereniging tot en met het niveau van de vijfde dan.

• Lidmaatschap van de Districts Graden Commissie en de Nationale Commissie Opleidingen Judo, waarbij hij betrokken was bij bijscholingen voor leraren en het organiseren van danexamens.

• Als examinator optreden tijdens danexamens, zowel op districtsniveau als op nationaal niveau.

Praktisch Examen: Demonstratie van Vaardigheden

Het laatste en zichtbare deel van de weg naar de zesde dan was het praktische examen. Dit examen omvatte een uitvoering van:

• Vijf verschillende kata, waarbij Thijs de principes van het judo toonde in de Busen-stijl.

• Staand judo (tachi-waza) en grondtechnieken (ne-waza), allemaal apart beoordeeld door een commissie van vijf examinatoren.

Deze examenfase vereiste niet alleen vaardigheid, maar ook een diepgaande uitleg van de technieken die werden gedemonstreerd, wat resulteerde in een veeleisende, maar voldoening gevende prestatie.

Met zijn zesde dan in het judo bevestigt Thijs niet alleen zijn technische vaardigheden, maar ook zijn toewijding aan de voortdurende groei en verbetering van deze prachtige krijgskunst die zijn leven heeft gevormd.

Het ontvangen van de zesde dan in judo is niet alleen een eerbetoon aan zijn inzet, maar ook een inspiratiebron voor degenen die de reis in de judowereld volgen.

Thijs sluit af met de belofte om zijn kennis en passie voor judo voort te zetten en anderen te inspireren in hun eigen reis binnen deze eerbiedwaardige krijgskunst.