Bart en Bep van der Klugt-Borreman zijn zestig jaar getrouwd. Op donderdag 28 november 1963 voor de wet, een klein half jaar later, op 2 mei, voor de kerk. “Nog steeds zijn we dolgelukkig met elkaar.”

Door: Nicole Verhoeven-Speek

“Zoals zoveel echtparen hebben wij elkaar leren kennen op de dansschool,” begint Bep enthousiast te vertellen. “In het patronaatsgebouw, op een vrijdag. Ik zat op les en was een en al dans. Bart kwam met een vriend, maar kon helemaal niet dansen.” Toch was het liefde op het eerste gezicht. Bep: “Ik ben gevallen voor zijn lichtblauwe ogen.” Bart vult lachend aan: “En ik ben toch maar op les gegaan, anders wilde ze me niet.” Die lessen wierpen vruchten af, want het stel heeft samen nog brons gehaald. “Maar daarna heeft Bart haast nooit meer gedanst hoor. Als hem gevraagd wordt mee te gaan dansen, peert hij ertussenuit,” lacht Bep.

Tekenen

Na twee jaar verkering trouwden Bart en Bep.

Het kersverse echtpaar van der Klugt verhuisde al snel van Zuid-Holland naar Kaatsheuvel, omdat de huizen er goedkoper waren. Maar daar hebben Bart en Bep geen seconde spijt van gehad.

Na enkele banen werd Bart eigenaar van een automaterialenzaak. Bart: “Nog steeds word ik herkend, hoewel ik al vijfentwintig jaar weg ben.” Bep, die eerst in de schoenenbranche werkte, is later mee gaan werken in de zaak. “In het begin,” vertelt Bep, “moesten mensen tekenen wat ze bedoelden, wat ze wilden kopen. Ik had geen idee. Van lieverlee leerde ik alles, maar uiteindelijk zat ik veel in de kaartenbak. Er waren nog geen computers.” Na elf jaar huwelijk werd zoon Bart geboren. En inmiddels is het diamanten paar trotse opa en oma van twee kleinkinderen.

Lintje

De pensioengerechtigde leeftijd hebben de twee reeds lang bereikt, maar stilzitten is er geenszins bij. “Bij ons zie je geen geraniums in huis,” aldus Bart en Bep. Naast de wekelijkse repetitie bij Ons Koor – Bart zit ook nog bij het kerkkoor, in 2024 al vijftig jaar – vervullen en vervulden Bart en Bep een hele rits aan vrijwilligersfuncties.

Bij de scouting bijvoorbeeld, was Bart penningmeester. “Graag banjer ik nog door het scoutinggebouw bij leuke (bourgondische) activiteiten.” Verder is Bart drie jaar bezig geweest om de Sint Janskerk handmatig schoon te maken. Hiervoor heeft hij een lintje gehad. Ook heeft Bart zich ontfermd over het altaar in De Moer en dat van de kerk in Berndijk. Vanuit het kerkkoor heeft Bart in de kerkhofploeg gezeten en zorgde hij voor het onderhoud op de begraafplaats. Bep over haar man: “Zit hij niet in de kerk, zit hij in de tuin.” En glimlacht: “Alleen moet je hem niet in de groentetuin zetten, de bieslook trekt hij eruit omdat hij denkt dat het gras is, maar snoeien gaat goed.”

Sinds 1991 is Bep iedere dinsdag te vinden bij De Vossenberg, Bart doet er sinds 2003 vrijwilligerswerk.

Beiden staan nog volop in het leven dus!

Over het geheim van hun gelukkige huwelijk zijn Bart en Bep duidelijk: blijf interesse houden in elkaar. Ga niet stilzitten, maar blijf je bezigheden houden. Bep besluit: “En als er nooit wat is, heb je ook niets meer goed te maken, dan wordt het ook maar saai!”