Na ruim zeven jaren van plannen maken voor een nieuwe Wetering/Dorpshuis, waarbij gedurende de ontwikkelingsplannen de ene na de andere verbazingwekkende uitglijder kon worden opgetekend was de volgende stap dat er een ‘Stichting Dorpshuis’ werd gepresenteerd. Met een toost werd deze stichting gelanceerd. Die zou de vinger aan de pols houden en vanaf dat moment zou het alleen nog maar de goede kant op kunnen. Maar toen bleek de Wetering plots gekraakt door een dwergvleermuis en een huismus.

Door Jack IJpelaar

Het oude klooster was inmiddels verkocht en daar zou een medisch centrum in komen. De gemeente kwam er vóór de verkoop nog achter dat, als het klooster verkocht zou worden, de Wetering gesloopt zou moeten worden. Maar omdat de verkoop nou eenmaal toegezegd was aan de beoogde kopers, ging die verkoop toch door. Maar inmiddels blijkt de aanvraag voor verbouwing tot medisch centrum ingetrokken. De verenigingen die hun ‘thuis’ hebben in de Wetering zijn per 1 januari uit het pand weggestuurd zodat de sloop zou kunnen beginnen.

En dan blijken er plots krakers in het pand. Een dwergvleermuis en een huismus hebben in de Wetering hun thuis gevonden. En dan mag er dus niet gesloopt worden. Want waar je verenigingen nog kunt wegjagen, gaat dat met een dwergvleermuis en huismus niet. Verenigingen zijn vogelvrij; dwergvleermuizen en huismussen zijn beschermd. Kom daar op andere plaatsen in de wereld eens om. Zouden ze in Syrië, Oekraïne en Gaza ook de ziekenhuizen en flatgebouwen op vleermuizen en mussen controleren voordat ze die bombarderen?

De ongewenste bezoekers mogen niet worden uitgezet, maar onze gemeente is ook niet voor één gat te vangen. Er werd voor de Wetering een plan-van-aanpak gelanceerd. Eind februari wordt er een zogenaamde fauna-ark neergezet. Dat is een lokkast. Daar zouden de dwergvleermuis en de huismus gezamenlijk naar moeten verhuizen. Dat kan pas twee maanden nadat de verenigingen uit de Wetering zijn verjaagd omdat de dwergvleermuis een winterslaap houdt. Of de krakers daarna trek hebben in een verhuizing zal moeten blijken.

Zes maanden na plaatsing van de fauna-ark gaat een ecoloog kijken of er verhuisdozen in de fauna-ark staan. U of ik kunnen dat niet zien. Blijkbaar kan alleen een deskundige wiens specialisatie op -loog eindigt dit zien. Die deskundige blik in de ark zal ongetwijfeld vergezeld gaan van een factuur. Daar hebben we inmiddels wel een idee bij. ’Daarna kunnen we pas echt gaan slopen’, stond er in het krantenartikel in het BD bij. Wat er gebeurt als de beestjes toevallig geen trek hebben in verhuizen naar een nieuw onderkomen staat er niet bij. Gaat de ecoloog dan weer na een half jaar kijken of er al behangen of geschilderd is in de fauna-ark? Inmiddels weten we na ruim zeven jaar plannen maken dat tijd = geld, en de al uit de pan gerezen kosten voor een nieuw Dorpshuis zullen niet afnemen.

Beschermd of niet. Er moet toch een eenvoudigere manier zijn om de beestjes diervriendelijk naar een andere, geheel ingerichte, en van alle gemakken voorziene locatie te verhuizen? Kan dat niet terwijl het beestje slaapt? Of is dat, in het kader van ’het zelf mogen uitzoeken van woonruimte in een woongemeenschap naar keuze door krakers’, niet toegestaan? Met een beetje creativiteit in het vinden van een oplossing voor een dergelijk probleem, zou je toch geen deskundige of ecoloog nodig moeten hebben. Of kwamen de krakers voor de gemeente misschien wel als geroepen?

Ik wens u een goed Nieuwjaar met de start van een mooi Dorpshuis.