Op woensdagavond 17 januari zal Marja van Trier een lezing verzorgen voor heemkundekring De Ketsheuvel over Peperstraten. Heel toepasselijk wordt de lezing gehouden bij Mantel Match, Peperstraat 13 te Kaatsheuvel. De aanvang van de lezing is 19.30 uur.

Marja van Trier is afkomstig uit Loon op Zand en raakte geïntrigeerd door de naam Peperstraat. In Nederland zijn alvast méér dan 100 van dergelijke benamingen en ook in België zijn er flink wat. Ook Kaatsheuvel kent nog steeds een Peperstraat en ook het kerkdorp Loon op Zand kende vroeger een Peperstraat. Een logische verklaring zou kunnen zijn dat er een verband is met de invoer van peper, een specerij dat we veelvuldig gebruiken in allerhande bereidingen.

Niets is minder waar! De meeste van die straatnamen bestonden al voor de tijd dat peper ingevoerd werd in onze contreien. In Vlaanderen waren er zelfs al benamingen als Peperstraat in de 12de eeuw; lang voor deze specerij algemeen bekend werd tot in de verste uithoeken van de Lage Landen. Een belangrijke vaststelling die Marja van Trier deed bij die historische Peperstraten was dat ze veelal liepen van de waterkant naar het centrum van de stad of het dorp. Een verband met transport over water was er dus zeker. Meer dan 100 historische Peperstraten (en aanverwante) vond en bezocht Marja van Trier in eigen land. Zij onderzocht overal in Nederland het ontstaan van die benamingen en dat bevestigde haar uitgangspunt. Via rivieren en kanalen werd overal bouwmateriaal aangevoerd dat van de waterkant getransporteerd werd naar het centrum van de stad of het dorp, waar een of meerdere belangrijke historische gebouwen stonden. Van de aangevoerde tufsteen naar het woord peper was nog slechts een kleine stap, die ze duidelijk uit de doeken doet.

Ze toont hoe goed uit je ogen kijken, grondig onderzoekwerk en logisch nadenken tot een bijzonder leerrijk resultaat kan leiden. Dit bijzondere voorbeeld moet een aanmoediging zijn voor iedereen die met een vragende blik rondwandelt om naar deze lezing te komen. De lezing is voor leden van de heemkundekring gratis, niet-leden betalen een kleine bijdrage (zie hiervoor de website: www.deketsheuvel.nl, de rubriek activiteiten).