Drie totaal verschillende periodes markeren de zes jaar waarin dirigent Geert Schrijvers uit Breda de muzikale leiding had over het Groot Harmonie Orkest in Kaatsheuvel. De jaren vóór corona, de coronaperiode en de jaren ná corona. Ze hebben veel van de artistiek leider én het orkest gevergd, maar nu, bij zijn afscheid tijdens het Nieuwjaarsconcert in Het Klavier, kijkt Geert Schrijvers tevreden terug op een memorabele tijd in Kaatsheuvel. “Ik was een tussenpaus”, vat Geert de zes jaar in een nutshell samen.

Door Maurice van Overbeek

“Ik kan mijn opvolger Thom Roosen een prachtig orkest doorgeven nu de vereniging een duidelijke visie en missie heeft uitgestippeld. De ambities sluiten niet aan bij mijn klassieke ambities“, is de verklaring van Geert voor zijn vertrek. “Een afscheid met toch wel enige weemoed”, bekent Geert, “want Harmonie Kaatsheuvel heb ik ervaren als een bijzondere vereniging. Het is een sociale club met veel jeugd en een uitstekende organisatie.” De jurybeoordeling met een mooie eerste prijs in de derde divisie tijdens de festivaldeelname in Veldhoven eind november was voor Geert de bevestiging, dat het orkest terug is op zijn oude niveau en tot mooie muzikale prestaties in staat is.

Geerts’ trigger

Enkele leden van de harmonie die bij vakantieorkest Ad Hoc speelden maakten Geert destijds attent op de vacature in Kaatsheuvel. “Ik was net gestopt met al mijn orkesten, had een sabbatical genomen en ik wist niets van Harmonie Kaatsheuvel”, legt Geert zijn nieuwsgierigheid uit. “De ambitie om naar de tweede divisie te willen promoveren, het succes van The Night of Harmony, lovende reacties van buitenaf en de ligging in de directe omgeving van Breda waren de trigger om toch te solliciteren.” Met succes. Geert kreeg in november 2017 in Kaatsheuvel een orkest overgedragen dat naar een hoog niveau in de derde divisie was gegroeid en waarop hij professioneel verder kon gaan bouwen.

Een pittige klus, zo zou Geert snel ervaren, want het niveauverschil binnen het Groot Harmonie Orkest bleek de grootste uitdaging. Geert: “Het werd een zoektocht naar de balans in het orkest en om iedereen in het orkest te behouden. Het mocht niet ten koste gaan van de vereniging en het verenigingsleven.”

Missie en visie

“De flinke groep muzikanten met D-diploma en de uitstekende jeugdopleiding zijn de pijlers voor de ambities in Kaatsheuvel”, benadrukt Geert. “Geweldig hoeveel jeugd we in het orkest hebben. Velen zijn doorgestroomd vanuit het Midden Orkest, maar ook meer ervaren muzikanten hebben de weg naar de harmonie gevonden. En wat een prachtige slagwerkgroep, dankzij de brede opleiding van Demos Horn met een op en top instrumentarium.”

“De vereniging heeft geluisterd naar de wensen van de muzikanten en daarop een missie en visie uitgestippeld. Een meer theatrale toekomst waar de club muzikaal naar toe wil. Met The Night of Harmony als voorbeeld. Voor mij was de vraag: pas ik daar in of beter een ander. Ik heb gekozen voor de meer klassieke richting”, is Geerts ontboezeming.

Terugkijkend naar de afgelopen zes jaar, constateert Geert: “Ik was een tussenpaus. Ik heb de periode overbrugd van vóór corona, de desastreuse coronaperiode en de mooie periode daarna in de aanloop naar nieuwe ambities. Ik heb de potentie van het orkest mogen voelen en heb daar ook graag veel tijd in geïnvesteerd.”

Coronacrisis

De coronacrisis heeft de vereniging volgens Geert de kans ontnomen “om te laten zien en horen wie we zijn en wat we willen”. Plots ging de wereld op slot. Ineens was er een leegte en Geert besefte als geen ander dat de verenigingsbinding op het spel stond. Juist toen pakte Geert meteen zijn verantwoordelijkheid als muzikaal leider. Hij schreef de nodige muziek waarmee iedereen thuis aan de slag kon en probeerde digitaal tot een samenspel te komen. “Helaas heeft het nooit echt een kans gekregen”, was zijn ervaring.

Daarnaast focuste Geert zich op de schaarse mogelijkheden om in kleine bezetting de voorbereidingen voor het D-examen van Ellen van Overbeek ter hand te nemen. Binnen alle beperkingen van de overheid werden alle mogelijkheden om samen te repeteren aangepakt. “Het was voortdurend laveren tussen wat wel en niet mocht.” Persoonlijk en emotioneel hakte corona er ook flink in, want Geert verloor in het tweede coronajaar december 2021 zijn vader. “Het is een groot verlies, maar hij is altijd nog dicht bij me. Zijn as zit immers in de speciale baton die ik alleen bij concerten gebruik.”

Muzikale inhaalslag

Pas na ruim twee jaar werden de maatregelen dermate versoepeld dat geleidelijk het verenigingsleven weer op gang kon komen. De harmonie is zonder veel schade de crisis doorgekomen. Financieel kon de vereniging haar verplichtingen naar dirigenten en docenten nakomen. En er was vrijwel geen ledenverlies, maar het muzikaal niveau had duidelijk wel een knauw gekregen. Voor Geert betekende het dat hij een inhaalslag te maken had. Hetgeen hem is gelukt. Met veel plezier heeft hij het orkest langzaam maar zeker naar het oude niveau weten te tillen en de vereniging weer zichtbaar te maken. “Het was voor de club heel belangrijk om naar buiten te treden en weer in beeld te komen. Het buitenconcert op het Wilhelminaplein was daarvoor de ideale gelegenheid. Daarna konden we weer projectmatig gaan denken.”

Hoogtepunten

“We hebben veel bereikt, soms tegen de verwachting in”, is de tevreden constatering van Geert. “Zoals de D-examens van Ellen, Raymond en Onno van Overbeek. In korte tijd hebben we drie complexe programma’s ingestudeerd en dat is niet niks. En vervolgens een concept als CineQuiz volledig from scratch verzinnen en uitwerken. Het was ons eerste grote project na corona. Echt een succes.” Artistiek was het voor Geert een hele opgave waarin voor het schrijven en arrangeren heel veel tijd is gaan zitten. Hij schreef voor het filmconcert zelfs fragmenten achterstevoren, die door het orkest knap achterstevoren werden uitgevoerd. “Het was de moeite waard. Het liet zien waar Harmonie Kaatsheuvel goed in is.”

Met trots en voldoening herinnert Geert zich ook de driedaagse concertreis naar Bonn, het project ‘Here to stay’ rond het 50-jarig jubileum en Brel & Brass met Micheline van Hautem en een uitzinnig publiek. “ Het zijn de hoogtepunten waarop hij met een brede smile terugkijkt. “Daar bewees het orkest dat het muzikaal tot grote prestaties in staat is. De ultieme bevestiging daarvan kregen we bij het beoordelingsconcert in Veldhoven afgelopen november. Het orkest is terug op zijn oude niveau. Ik heb het orkest na de coronajaren weer stevig in de derde divisie kunnen planten. Een mooi moment dus om als tussenpaus het stokje over te dragen.”