Al is in Kaatsheuvel dan wel veel monumentaals verdwenen, toch zijn er vaak nog kleine elementen over die herinneren aan de rijke historie van ons kerkdorp. Kleine monumentale elementen waar je misschien dagelijks wel voorbij loopt of fietst en in al die jaren nog nooit hebt opgemerkt, maar wel een stukje van de Kaatsheuvelse historie vertellen. De komende weken zullen we in De Duinkoerier aandacht besteden aan deze kleine historische elementen. Vandaag is dat Anton Pieck.

Het is alweer bijna acht jaar geleden dat toenmalig burgemeester Wim Luijendijk samen met een achterkleindochter van Anton Pieck het naambord onthulde voor het gelijknamige plein in het centrum van Kaatsheuvel. Zo werd de ontwerper van het Sprookjesbos in De Efteling in naam vereeuwigd in Kaatsheuvel. Tevens werd er in het voormalige Rabobankgebouw, op de hoek Peperstraat/Anton Pieckplein, waar nu Apotheek De Koning is gevestigd een hele wand aangebracht met daarop een foto van deze tekenaar, ontwerper, illustrator, prentkunstenaar en graficus. Maar wie was Anton Pieck?

Anton Franciscus Pieck werd samen met zijn tweelingbroer Henri op 19 april 1895 geboren in Den Helder. Zijn vader is machinist bij de Marine en niet vaak thuis. Het gezin heeft het niet breed, maar desondanks mogen de beide broers naar tekenles. Anton blijkt aanleg te hebben en wint al op 11-jarige leeftijd de eerste prijs op een ’huisvlijttentoonstelling’ met een aquarel. Na zijn lagere school gaat hij enige tijd in de leer als huisschilder om in 1910 samen met zijn broer naar de avondlessen aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten te gaan. In 1912 halen beide broers bij het Haagse Tekeninstituut hun Middelbare Akte Tekenen. Na zijn opleiding en militaire dienst, waar Anton ook al tekenles gaf, ging hij werken als leraar. Eerst aan het tekeninstituut Blik en Vaandrager, daarna als tekenleraar aan het Kennemer Lyceum te Overveen. Op 8 maart 1922 trouwt hij met Jo van Poelvoorde en krijgen ze drie kinderen, twee meisjes en een jongen. Het gezin verhuist vervolgens naar Overveen, waar Anton ook les gaf aan het Lyceum.

Tijdens de oorlogsjaren houdt Anton Pieck zich bezig met het vervalsen van vervoersbewijzen en andere documenten. In 1942 komt het boek De Sprookjes van Grimm uit met vele tekeningen van Anton Pieck. Het vormt de latere basis voor Peter Reijnders om hem te vragen samen een Sprookjesbos te bouwen in de Efteling. Het idee daarvoor kwam van de vrouw van de burgemeester van de gemeente Loon op Zand, mr. R.J.Th. van der Heijden (1898-1981). Zij had een sprookjestuin gezien bij het 60-jarig bestaan van Philips en vond dit een mooie impuls voor de toeristische recreatieve ambities van de gemeente Loon op Zand. Er werd contact opgenomen met Peter Reijnders, de zwager van Van der Heijden, die bij Philips werkzaam was om zoiets ook in Kaatsheuvel te realiseren. Reijnders nam daarop contact op met Anton Pieck. Die zei aanvankelijk nee tegen het idee, maar ging uiteindelijk op aandringen van Peter Reijnders toch overstag. Samen maakten ze een tiental sprookjes voor het Sprookjesbos in de Efteling. Anton Pieck zorgde voor de tekeningen en ontwerpen en Peter Reijnders nam het technische gedeelte voor zijn rekening. Bij de opening in 1952 bleek deze combinatie een gouden greep te zijn geweest. Het park groeide uit tot een pretpark van wereldformaat. Het is dan ook terecht dat Anton Pieck met de naam van een plein in het centrum van Kaatsheuvel werd geëerd. Hopelijk is ook nog oog voor de bijdrage van Peter Reijnders en kan in de toekomst ook zijn naam een plein of straat tegemoet zien.

Hopelijk dat u voortaan op uw wandeling of fietstocht aandacht besteed aan de kleine historische elementen die het verhaal van ons kerkdorp Kaatsheuvel levendig houden. Ze zijn in ieder geval de moeite waard om te bewaren. Iets waar heemkundekring De Ketsheuvel zich voor inzet. Word ook lid en meldt u aan via www.deketsheuvel.nl.

Kees Grootswagers, lid heemkundekring De Ketsheuvel