De afgelopen drie weken is er hard gewerkt aan de noodopvang voor vluchtelingen aan de Donauweg in Kaatsheuvel. Er werd in korte tijd zowat een compleet dorp gerealiseerd. Zaterdag mochten belangstellenden een kijkje komen nemen. De groepen vluchtelingen die komen, worden door het COA samengesteld. Het zijn overwegend gezinnen en een veertigtal mannen. De maximaal 150 personen zullen er zes maanden verblijven. Tijdens de rondleiding konden vragen gesteld worden.

Door Jack IJpelaar

Het weer is druilerig deze zaterdagochtend, maar dat blijkt geen beletsel om er met de paraplu op uit te trekken om een kijkje te komen nemen aan de Donauweg. Bij aankomst worden de bezoekers in groepen verdeeld en gaat een gids mee om een rondleiding te geven. Achter de slagbomen bevindt zich de ruimte voor beveiligers die 24/7 bezet is. Daarnaast een zogenaamde afkoelruimte waar mensen, die veelal uit oorlogsgebied komen, zich terug kunnen trekken. Verder cabines van het COA, Rode Kruis et cetera. De verlichting op het terrein is zo samengesteld dat de in de buurt aanwezige vleermuizen er niet door verjaagd worden. De omheining heeft een plankenmotief wat de sfeer heeft van een tuinafscheiding.

Allemaal perfect afgewerkt

De gids leidt de groep verder rond. Mensen mogen een blik werpen in de woonunits die geschikt zijn voor vier of voor twee personen. Ze zijn sober ingericht, en staan opgesteld in overdekte straten die verlicht zijn. De units worden schoongemaakt, maar daarna moeten de vluchtelingen hun unit zelf schoon houden. Er zijn aparte ruimtes voor rokers. Er is een cabine waar wasmachines en drogers staan opgesteld en cabines met toiletten en douches. Het is allemaal perfect afgewerkt. Daarvoor zijn complimenten op z’n plaats. Ook dat het in slechts drie weken tijd gerealiseerd is. Betrokkenen zeggen dat de nachten de afgelopen weken kort waren.

Niet geschikt voor permanent verblijf

Het meest in het oog springend zijn de twee grote paviljoens en een iets kleinere. In de ene ruimte is er nu gelegenheid om je aan te melden als vrijwilliger en er is koffie met een koek voor alle belangstellenden. Burgemeester Hanne van Aart is hier ook aanwezig en zij beantwoordt vragen van bezoekers. De vraag die veel gesteld wordt is: ’Als het zo mooi en netjes is, kun je je toch niet voorstellen dat het maar voor zes maanden is?’. De burgemeester heeft die vraag ook tijdens de raadsvergadering al vaak moeten beantwoorden. “Het is voor zes maanden. De noodopvang is ook niet geschikt voor langdurig verblijf omdat het meer een camping is dan voor permanent verblijf.” En ze benadrukt dat het ook niets te maken heeft met de recent aangenomen Spreidingswet: “DAT STAAT HIER HELEMAAL LOS VAN. Zet dat maar met hoofdletters en omkaderd in de krant. Op het gebied van de Spreidingswet werken we samen met Brabantse gemeenten.”

Zelf gaan koken

Dit paviljoen is de ruimte waar gegeten kan worden. Ontbijt, lunch en diner. In de aanloop zal Chateau Fontaine de catering doen, maar daarna zullen de bewoners zelf moeten gaan koken. Het paviljoen ernaast is voor ontspanning. Hier staan spellen opgesteld en banken om te chillen. Het ligt in de bedoeling dat er in maart-april contactdagen georganiseerd gaan worden tussen vluchtelingen en inwoners van de gemeente. Tegenover de twee paviljoens ligt een ruimte die nog ingericht moet worden als tuin met banken om bij goed weer te kunnen vertoeven.

Kinderen in regio naar school

Het kleinere paviljoen is voor educatie. Er wordt nog gezocht naar een docent om kinderen op de noodopvang les te geven, maar de meeste kinderen zullen door de scholen in de regio opgenomen worden.

Aanmelden als vrijwilliger en voor spullen

Maandag gaat de noodopvang officieel open en komen de eerste vluchtelingen aan. In de loop van de week zal de rest volgen. Mensen die zich willen aanmelden als vrijwilliger kunnen dat doen middels e-mail opvang@loonopzand.nl. Daar kun je ook melden als je meubelen, speelgoed of spullen hebt voor recreatie.