Door Jack IJpelaar

In afwachting van de sloop is De Wetering door een hekwerk afgeschermd. Alle openingen zijn dichtgetimmerd. De vrienden van DO hebben dankbaar gebruik gemaakt van de grote houten schotten door er hun leus ’JUST-DO-IT’ op te kalken. Als op vrijdagochtend de belangstellenden voor de carnavalsoptocht van de kinderen van de basisscholen zich verzamelen op het Weteringplein wordt er gewezen naar de schoorsteen op het pand waar constant rook uitkomt. Dat blijkt al langer zo te zijn en op sociale media ook al de ronde te hebben gedaan. Vorig jaar werd het Nieuwjaarsconcert nog gegeven in een steenkoude zaal met in dikke jassen gehuld publiek. Blijkbaar werkt de verwarming van het pand nu wel. De vleermuis kan zijn winterslaap ongestoord in een warme omgeving voortzetten.

Er kan geen vleermuis in of uit

Het ontlokt bij de wachtenden veel reacties die de correspondent van de Duinkoerier gretig optekent. Zoals: “Die vleermuis zit er warmpjes bij. Die gaat zo niet weg.” Of: “Geld zat! Ze hebben net nog drie ton gehad om op te stoken.” of: “Diervriendelijkheid mag wat kosten.” En: “De boel is goed dichtgetimmerd, dat houdt de warmte binnen. Zelfs de kleine raampjes boven zijn dicht. D’r kan geen muis uit, ook geen vleermuis!”

Vleermuis verwijderen kost geld

Bij het bekend worden dat er nog eens €.300.000 nodig is, werd ook het probleem van de dwergvleermuis aangehaald. Dat het diervriendelijk verwijderen van het beestje kosten met zich meebrengt. Daar stond weer bij dat men het beestje wil verleiden om een ander onderkomen te kiezen. Dat dit met een zogenaamde fauna-ark moet gebeuren zodra het diertje uit zijn winterslaap is ontwaakt. Zes maanden na plaatsing van de fauna-ark gaat een ecoloog kijken of de vleermuis dan gekozen heeft voor dit onderkomen. Dan kan de sloop beginnen. Er wordt nog steeds niet bij verteld wat er gaat gebeuren als blijkt dat de fauna-ark na zes maanden leeg is.