Bid mee met de Eucharistische gebedsestafette in Europa voor vrede en voor de synode
De Raad van Europese Bisschoppenconferenties organiseert tijdens de Veertigdagentijd een gebedsestafette door Europa. 39 Europese landen zijn gevraagd de mis op te dragen voor de synode en voor de slachtoffers van de oorlogen in Oekraïne en in het Heilige land. De Nederlandse kerkprovincie is op zaterdag 9 maart aan de beurt.
Het gebed is op Aswoensdag, 14 februari van start gegaan in Albanië. Het gaat door heel Europa, en in Nederland wordt gebeden op 9 maart. De afsluiting vindt plaats op 28 maart in Hongarije. Het is voor de vierde keer dat een dergelijke gebedsestafette, gericht op vrede, wordt georganiseerd.
Meebidden voor vrede en voor de synode kan thuis, maar ook in alle Nederlandse bisdommen. Een eerste mis wordt ’s ochtends opgedragen in bisdom Den Bosch om 8.30 uur in de St. Janskathedraal door mgr. De Korte en de laatste missen voor de genoemde intenties vinden plaats in het Aartsbisdom Utrecht en het bisdom Roermond.
Wat is Pasen?
Op de website KRO-NCRV.nl/katholiek is een encyclopedie te vinden met alle begrippen uit de katholieke Kerk en traditie op alfabetische volgorde. Onderstaande informatie over Pasen komt uit deze encyclopedie. Op verschillende woorden kunt u doorklikken en dan vindt u over dat woord of begrip verdere informatie.
Veertigdagentijd
De veertigdagentijd is de periode van boete, bekering en gebed die voorafgaat aan Pasen. De verrijzenis van Christus. Het is een tijd van bekering, waarin mensen die katholiek willen worden zich voorbereiden op het doopsel en gelovigen aan hun eigen doopsel worden herinnerd. Ook is het een periode voor boetedoening, omdat bekering niet voor eens en altijd gegeven kan zijn maar steeds opnieuw moet worden beleefd en nagestreefd. Het vraagt altijd weer inzet en persoonlijk engagement. Gelovigen kunnen boete doen door te bidden, te geven (aalmoes) en te vasten. Boetedoening bevrijdt de gelovigen van aardse lasten en banden. Zo ontstaat ruimte om telkens opnieuw de kern van het Paasfeest te begrijpen en vooral te ervaren.
Veertig
De vastentijd telt niet voor niets veertig dagen. Het getal veertig is een heilig getal in de joodse en christelijke traditie. Het volk Israël zwierf veertig jaar door de woestijn op hun tocht naar het beloofde Land. Veertig dagen verbleef Mozes op de berg, toen hij de Wet in tien geboden van God ontving. En de profeet Elia ondernam een tocht van veertig dagen naar de berg, waarop God hem zou verschijnen. Jezus zelf trok zich veertig dagen in de woestijn terug om zich door vasten en bidden voor te bereiden op zijn zending onder de mensen.
Op de site www.vier.nu vindt u leuke ideeën en mooie kleurplaten voor kinderen, die betrekking hebben op Pasen en de voorbereiding op het Paasfeest.
Gebed
God, Gij die met mensen zijt begaan, hoor ons, hoor ons bidden aan. Hoor ons bidden om vrede, om vrede tussen Rusland en Oekraine, in het Heilig land. om vrede tussen mensen die elkaars buren zijn,
om vrede op het wereldtoneel, om vrede, om uw vrede, hoor ons bidden aan. Hoor ons bidden om wijsheid, om wijsheid voor de leiders die oorlog in hun hart lijken te hebben, dat zij tot inkeer komen. Om wijsheid voor hen die beslissingen nemen die de levens van ontelbare mensen raken, dat zij uw weg kiezen. Om wijsheid voor mensen die direct geraakt worden, dat zij hun menselijkheid mogen en kunnen behouden. Om wijsheid voor iedereen, dichtbij oorlogshandelingen of ver weg, dat de angst, die de wortel is van oorlog en geweld, het verstand en het verlangen naar vrede niet overwoekert. Hoor ons, hoor ons bidden aan. Hoor ons bidden om kracht, voor hen die nu leven waar het oorlog is, dat zij voelen dat U bij hen blijft. Voor hen die uit het dagelijkse leven moeten stappen, om veiligheid te vinden. Voor hen die gewond raken, voor hen die hun leven verliezen: hou hen vast. U die met ons bent begaan, hoor ons.
God, Gij die met mensen zijt begaan, hoor ons bidden, roepen en smeken. Amen.