Al is in Kaatsheuvel dan wel veel monumentaals verdwenen, toch zijn er vaak nog kleine elementen over die herinneren aan de rijke historie van ons kerkdorp. Kleine monumentale elementen waar je misschien dagelijks wel voorbij loopt of fietst en in al die jaren nog nooit hebt opgemerkt, maar wel een stukje van de Kaatsheuvelse historie vertellen. De komende weken zullen we in De Duinkoerier aandacht besteden aan deze kleine historische elementen. Vandaag is dat het deurluikje of ’spionnetje’.

Afgelopen week stond ergens een artikel te lezen over de ’slimme deurbel’. Volgens het artikel hangt al bij zo’n 1,2 miljoen voordeuren een dergelijke deurbel met camera. Met deze videodeurbel kun je voortaan overal op je mobiele telefoon zien wie er aan de deur staat en eventueel gelijk actie ondernemen als er ongenode gasten aan je voordeur staan. Tevens is het mogelijk om zelfs een gesprek, desnoods op afstand, te voeren met de persoon die aan de voordeur staat.

Tot enkele jaren terug kenden we echter deze moderne technologie nog niet en ook in vroeger tijden moest men als men thuis was op een andere manier ’verkeerd volk’ buiten de deur zien te houden. Dit deed men door het zogenaamde deurluikje. In de oude, vaak statige deuren, werden deurluikjes voorzien van een deurtje aangebracht waardoor men gemakkelijk van binnen naar buiten kon kijken. Om die reden werden ze ook wel ’spionnetje’ genoemd. Vaak waren deze deurluikjes, met een afsluitbare opening, voorzien van tralies. Zo kon men na opening van het luikje indien wenselijk praten met de persoon aan de andere kant van de deur en kijken of de deur wel moest worden opengedaan. Een fraai en authentiek exemplaar van een dergelijk luikje tref je aan bij het statige pand Mgr. Völkerstraat 8 wat behoorde bij de schoenfabriek Muijzelaar-Brent. Het is nog geheel in originele staat en kent aan de binnenkant ook nog steeds de authentieke sluiting. Een ander mooi exemplaar, wat echter later is aangebracht, treffen we aan op het adres Gasthuisstraat 6. Ook dit is nog geheel in originele staat, dus met de sluiting aan de binnenkant. Het zijn fraaie staaltjes van vakmanschap.

In latere jaren werd het deurluikje meer een al dan niet te openen raampje in de voordeur. In sommige gevallen werd de voordeur voorzien van een deurspion. Dit was een kleine lens die op ooghoogte in de voordeur werd gemaakt. Het bestond uit een buisje met aan de buitenzijde een zogenaamde fisheyelens. Het kleine lensje was zo ontworpen dat het een optimaal zicht gaf op wie er voor de deur stond. Vanaf de andere kant was zelfs niet te zien dat er iemand al dan niet thuis was. Dit principe kennen we nog steeds en zien we vaak in appartementencomplexen.

Hopelijk dat u voortaan op uw wandeling of fietstocht aandacht besteed aan de kleine historische elementen die het verhaal van ons kerkdorp Kaatsheuvel levendig houden. Ze zijn in ieder geval de moeite waard om te bewaren. Iets waar heemkundekring De Ketsheuvel zich voor inzet. Word ook lid en meldt u aan via www.deketsheuvel.nl.

Kees Grootswagers, lid heemkundekring De Ketsheuvel