Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Harmonie Kaatsheuvel zijn Anny de Jong-Oerlemans (69), Bauke van Laarhoven-Severs (43) en Esther van Laarhoven (40) gehuldigd vanwege hun 25-jarig jubileum als muzikant en lid van Harmonie Kaatsheuvel. Voorzitter Gerard Bruijniks ging in vogelvlucht door de muzikale carrière van het drietal en benadrukte hoe belangrijk ze zijn voor de vereniging. Namens de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) overhandigde hij de jubilarissen de oorkonde van de bond en liet hij de bijbehorende zilveren speld opspelden door de partners van de jubilarissen. De waardering en felicitaties van de harmonie werden gevat in bloemen en een leuke attentie voor onder de douche.

Door Maurice van Overbeek

Anny de Jong-Oerlemans (69)

“Muziek maken is Anny’s lust en leven, maar het is haar niet altijd gemakkelijk gemaakt”, keek voorzitter Gerard Bruijniks terug op de muzikale loopbaan van Anny de Jong. Hij refereerde aan een hectisch verleden bij de harmonie Euphonia, waar onenigheid tussen de familie Oerlemans en het toenmalige bestuur resulteerde in een muzikale boycot waar Anny als kind de dupe van werd. Het werd haar verboden om toe te treden tot de nieuwe gefuseerde Harmonie Kaatsheuvel. Deze ban werd uiteindelijk door echtgenoot Ger gebroken. “Hij vond 26 jaar geleden dat aan alle gedoe een einde moest komen en meldde Anny aan als lid van Harmonie Kaatsheuvel. Daar zijn we hem nu nog altijd dankbaar voor”, zei de voorzitter met een knipoog naar Ger.

Tal van instrumenten passeerden de revue in een terugblik op de afgelopen 25 jaar van Anny: de es-klarinet, het orgel, de doedelzak, de bariton, de bes-klarinet en de altsaxofoon. Anny begon als kind op es-klarinet bij Euphonia maar moest dus abrupt stoppen. Ze had geen keus, maar helemaal zonder muziek kon ze niet. Daarom ging ze les nemen op orgel bij buurman Piet van Dijk, de toenmalig dirigent van Apollo. “En ze beroerde de doedelzaak bij De Schotjes in Tilburg”, bracht Gerard in herinnering.

Eenmaal lid van Harmonie Kaatsheuvel moest Anny noodgedwongen aan de bariton en later werd haar ook de hoorn voorgehouden, maar het waren absoluut niet de instrumenten waar Anny’s interesse lag. Samen met kleindochter Mahien is Anny uiteindelijk weer op klarinet terecht gekomen. Jarenlang speelde ze klarinet in het Groot Harmonie Orkest totdat artrose haar parten begon te spelen. “Je bent nu overgestapt op jouw eigenlijke liefde: de saxofoon. Daarmee ben je gelukkig in het Midden Orkest”, wist voorzitter Gerard Bruijniks, die Anny prees voor haar trouw en toewijding.

Bauke van Laarhoven-Severs (43)

“Als tiener wilde je naar het conservatorium, maar het werd de advocatuur”, zo leerde de praktijk aldus voorzitter Gerard Bruijniks, die tot ieders tevredenheid concludeerde dat ‘Bauke gelukkig de muziek en de saxofoon nooit heeft los gelaten’. Bauke werd in haar laatste jaar op de basisschool lid van de harmonie en vindt al 20 jaar bij De Kromme Noten de muzikale uitlaatklep die ze in haar drukke advocatenpraktijk en haar groot gezin koestert.

Het was in de tijd dat saxofoniste Candy Dulfer furore maakte en Bauke inspireerde om saxofoon te gaan spelen. Ze werd daarbij volledig gesteund door haar ouders want die vinden dat muziek bij de opvoeding van de kinderen hoort en dat ieder kind de kans moet krijgen om muziek te maken. En dus stimuleerden ze hun dochters Bauke en Frieke om een instrument te gaan bespelen. Frieke koos voor slagwerk en Bauke dus voor de saxofoon. Bauke kreeg bij de harmonie les van Theo Gerris, die Bauke ook nog thuis privélessen gaf. Het talent Bauke ontluikte onder Peter-Paul van Esch en in snel tempo haalde ze haar A, B en C-diploma en bereidde ze zich voor op het D-diploma, maar studie en gezin hebben daar noodgedwongen voortijdig een punt achter gezet.

Bauke speelde jarenlang in het Goot Harmonie Orkest, totdat haar eerste kind Ties werd geboren. Toen eenmaal de situatie in het gezin het toeliet, pakte Bauke de saxofoon weer op bij De Kromme Noten waar ze zich al enkele jaren eerder met hart en ziel aan had verbonden.

De voorzitter meldde trots en dankbaar dat Bauke met haar advocatenkantoor is toegetreden tot de sponsoren van de harmonie. “En met haar specialistische rechtskennis heeft Bauke in het verleden de vereniging meermalen bijgestaan en is ze voor het bestuur een dankbare vraagbaak voor juridische adviezen”, prees de voorzitter zich gelukkig.

Esther van Laarhoven (40)

“Zorg en muziek zijn de belangrijkste elementen in het dagelijks leven van huisarts en klarinettist Esther”, vatte Gerard Bruijniks in een notendop het drukke dagelijkse leven samen van zilveren jubilaris Esther van Laarhoven. Al 25 jaar lang is ze in staat om met haar tomeloze energie vele taken en werkzaamheden in te vullen. “Een duizendpoot” noemde harmonievoorzitter Gerard Bruijniks haar.

Esther was nog maar negen jaar oud toen de interesse voor het bespelen van een instrument werd aangewakkerd. Toen ze bij het programma van Paul de Leeuw René Klijn Mister Blue hoorde zingen en de saxofoonbegeleiding hoorde was ze meteen verknocht. Zo spelen, dat wilde ze ook. Toch zou ze pas op haar veertiende de stap naar een instrument maken. Het werd de klarinet, die ook haar tennismaatje Nicole Mikkers bij de harmonie bespeelde.

Haar eerste lessen kreeg ze van docent Theo Gerris. Toen Peter-Paul van Esch de lessen overnam, ging Esther als een speer. Na een half jaar al speelde ze in het Midden Orkest. En elk jaar ging ze wel op examen. Op haar 19e loodste Peter Paul Esther door het D-examen. Samen met Inez Ammerlaan, speelde ze in het Centrum voor Amateurkunst in Tilburg het duet uit het klarinetconcert van Mendelssohn. “Het was het eerste openbare D-examen samen met het Groot Harmonie Orkest van Harmonie Kaatsheuvel”, bracht Bruijniks in herinnering.

Haar muzikale kwaliteiten bleven niet onopgemerkt en al snel trokken andere orkesten aan haar. Zes jaar lang speelde ze bij Sint Gregorius in Haaren en vier jaar speelde ze es-klarinet bij L’Aventure Musicale in Tilburg. Ook Orventus in Tilburg hielp ze door de 3e klarinetpartij voor haar rekening te nemen. In Nijmegen vormde ze met twee bevriende klarinettisten een trio dat regelmatig optrad. Sinds twee jaar speelt ze ook in Musicinq in Kaatsheuvel.

Gerard Bruijniks constateerde tot grote tevredenheid dat Esther de harmonie altijd trouw is gebleven. Ook tijdens haar studie geneeskunde in Nijmegen. Om de twee weken reisde ze op maandag op en neer voor de repetitie. “Het typeert jouw bevlogenheid”, zei de voorzitter, die dit meteen koppelde aan haar functioneren als voorzitter van de concertcommissie en haar huidige functie als orkestmanager.

De liefde voor het instrument heeft Esther aangewakkerd bij haar zes jaar jongere broer Reinier en doorgegeven aan haar 11-jarig dochtertje Jules, die inmiddels es-klarinet in het Midden Orkest speelt. Esther’s 8-jarig zoontje Faas komt eraan. Via het scholenproject is hij verzot geraakt op de trombone.