Op 4 mei herdenken we - burgers en militairen - die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. Op 5 mei vieren we onze vrijheid, samen, verbonden en in vrijheid.

Oppakken, aanhaken en doorgeven

Op 4 mei, tijdens Dodenherdenking, staan we twee minuten stil bij alle doden en gewonden tijdens oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In Loon op Zand doen we dit bij het monument in de Mast. Na een indrukwekkende ceremonie vertrekt een delegatie van zo’n 15 lopers en verzorgers naar Wageningen.

Voor Hotel De Wereld nemen zij het vredesvuur in ontvangst. Dit vuur is vanuit Normandië (waar de bevrijding van Europa begon) naar Wageningen gebracht. Onze delegatie pakt dit vuur op, haakt aan in een wandelestafette en geeft het vuur samen met vele andere dorpen en steden symbolisch door aan de Nederlandse bevolking.

Vrijheid moet je koesteren

In de Tweede Wereldoorlog is er hard gevochten voor vrede. Gelukkig is deze in Nederland en grote delen van de wereld vanzelfsprekend. Maar,vlakbij, in andere delen van Europa en de wereld is dit helaas niet het geval. Oekraïne, Gaza, zomaar twee brandhaarden waar vrede en vrijheid nog héél ver te zoeken zijn. Dit ten koste van vele burgerslachtoffers.

Steek je hand uit

Onze lopers hebben hun hand uitgestoken om op een symbolische manier de vrede op te pakken en deze door te geven. Vaak moet je een hand wat verder uitsteken en letterlijk vastpakken om deze vlam door te geven. Door elkaar vast te pakken kun je werkelijk de warmte doorgeven en het vuur verspreiden.

Samen op weg

De Loonse delegatie zal een tocht van 78 kilometer afleggen. Dit gebeurt in estafettevorm. Een hele tocht, samen op weg, die zeker niet gemakkelijk zal zijn. Dit jaar gaan onze Gemeentelijke lopers met het vredesvuur ook via Elshout. Men komt rond 10.30 uur aan bij de Sint Jan Evangelistenkerk. Daar zal tijdens de Mariaviering het vuur worden overhandigd en ontstoken. Rond 11.15 uur vertrekt de groep weer richting Loon op Zand. Omstreeks 13:30 uur zal men bij De Venloene aankomen. Vanuit De Venloene gaat het naar de kerk in Loon op Zand. Hier zal de pastoor de Nederlandse vlag overhandigen en loopt men daarna door naar 'Het Witte Kasteel'.

Een warm ontvangst

Omstreeks 14:00 uur worden de lopers ontvangen door een vertegenwoordiger van het College van Burgemeester en Wethouders. De ceremonie zal begeleid worden door Drumband Prins Maurits uit Kaatsheuvel en Koninklijk Erkende Muziek Vereniging Concordia uit Loon op Zand.

Vrijheid, vrede en verbinding zijn voor nu en in de toekomst belangrijk voor iedereen in de Gemeente Loon op Zand en waar dan ook in de wereld.