Op vrijdag 10 mei omstreeks 15.45 uur vertrok Dames 1 vanaf sportpark Eikendijk voor een uitwedstrijd. Een ongebruikelijk tijdstip? Nee, in dit geval niet aangezien de reis naar GHBS (Groningen) ging. En ook niet zomaar een wedstrijd, want DES speelde de halve finale om de Silvercup.

Het begon allemaal in het najaar van 2023 met een wedstrijd tegen HC Weert die met 4-0 aan de kant werd geschoven. Het echte besef, dat DES ver zou kunnen komen in het bekertoernooi ontstond pas in het daaropvolgende bekerduel.

Ware thriller

In de zesde ronde was MHC Oss de tegenstander van DES. In deze wedstrijd speelde DES meer dan een halve wedstrijd met z’n tienen na twee keer een gele kaart (dus rood). In een ware thriller werd het uiteindelijk 4-3. Na deze winst hebben de meiden tegen elkaar gezegd; nu moeten we doorpakken, we gaan er volle bak voor.

Achtereenvolgens werden ook HC Oirschot (1-3 winst), HC Athena (Amsterdam ) door na shoot-outs, uitgeschakeld. Hiermee bereikte DES de laatste vier van dit belangrijke bekertoernooi en dat betekende een uitwedstrijd in Groningen.

Cup fighter

GHBS is een ware cup fighter. Ze wonnen de cup al eens en waren vorig jaar ook halve finalist. Een geduchte tegenstander dus.

In het eerste kwart kwam GHBS duidelijk als beste uit de startblokken. Binnen 30 seconden moest Maaike Standaert al tweemaal reddend optreden. DES kwam maar niet in haar spel omdat de tegenstander er ’bovenop’ zat. Ondanks het overwicht en enkele kansen voor GHBS was het 0-0 na het eerste kwart.

Heel langzaam zag je dat DES in het tweede kwart steeds beter in de wedstrijd kwam. Toch viel in de 21e minuut de 1-0. Dit was tevens de ruststand.

In het derde kwart zagen we een herboren DES. Ze legden combinaties op het veld zoals we die in de tweede seizoenshelft vaker zagen. En het was ook meteen raak. In de 37 minuut scoorde Eline Beukman, na een rush, met een vlammend schot de gelijkmaker. Vanaf dat moment was DES ook de betere ploeg en dit betaalde zich in de 46e minuut uit door een doelpunt van Florine van Huijkelom uit een strafcorner (1-2).

In de 63e minuut scoorde Eline Beukman de 1-3 en leek alles in kannen en kruiken. Toch werd het nog even spannend want twee minuten voor tijd bracht GHBS, uit een strafcorner, de achterstand terug tot 2-3. Toen er in de slotminuut wederom een strafcorner tegen volgde, kon het zomaar nog gelijk worden. DES, de ploeg in vorm, klaarde ook dit klusje en de overwinning kon uitbundig gevierd worden. Een geweldige prestatie. Des is finalist!

Oproep aan alle supporters

De finale is op zaterdag 18 mei om 12.30 uur tegen HC Maastricht. De wedstrijd wordt gespeeld op de accommodatie van Mixed Hockey Club Oss, Macharenseweg 14. In Oss hoor ik je denken? Juist ja, en tegen Oss ontstond ook destijds het besef dat ze de Silvercup kunnen winnen. Het kan dus zomaar een mooi weekend worden.

Een oproep aan alle supporters die DES een warm hart toedragen om onze meiden die dag te komen ondersteunen. Kom je ook?