De gevolgen van klimaatverandering worden overal op de wereld gevoeld, bij ons vooral in de overvloedige regenbuien en anderzijds periodes van extreme droogte. Behalve ons wapenen tegen wateroverlast en hittestress is beperken van de opwarming van de aarde natuurlijk ook een goed idee. Wat je eet kan daarbij van invloed zijn. De Voedselgroep van Wereldgemeente Loon op Zand buigt zich daarover.

Invloed van voedselproductie op het klimaat

Het maken van voedsel zorgt voor uitstoot van broeikasgassen en er is veel water en land voor nodig. Zo is er brandstof nodig voor het verwarmen van kassen, voor de landbouwvoertuigen en voor de fabrieken die voedsel verwerken. Daarnaast moet voedsel worden verpakt, gekoeld en vervoerd waar ook weer veel brandstof voor nodig is. Verder is er thuis elektriciteit of gas nodig om het eten klaar te maken. Bij het verbranden van de brandstoffen komen broeikasgassen zoals CO2 vrij die ervoor zorgen dat de warmte van de zon wordt vastgehouden waardoor de temperatuur op aarde stijgt, met verandering van het klimaat tot gevolg. Meer hierover is te lezen op de pagina 'Duurzaam eten' op de website van het Voedingscentrum.

Wat zijn uw keuzes?

De Voedselgroep van Stichting Wereldgemeente Loon op Zand houdt zich bezig met de invloed van voedsel op het klimaat. Het stimuleren van kopen van lokaal geproduceerd voedsel van het seizoen is een van onze speerpunten, evenals het terugdringen van voedselverspilling en aandacht voor meer plantaardige producten op het menu. De leden van de voedselgroep proberen daar in hun privéleven ook zoveel mogelijk rekening mee te houden, wat nog niet altijd meevalt. Wilt u ook uw eetpatroon aanpassen en worstelt u met keuzes daarbij? Wij zijn daar benieuwd naar en horen graag hoe u het aanpakt. Stuur een mailtje naar info@wereldgemeenteloonopzand.nl. Een volgende keer komen we op basis van de reacties uitgebreider terug op de keuzes die je kunt maken.