Welke zorginstellingen zijn er in onze omgeving? Als mantelzorger komt de administratie van mijn vader op mijn bord, maar het lukt me niet goed. Tot wie kan ik me wenden voor hulp? Is het mogelijk dat iemand wekelijks een uurtje met mijn vrouw gaat wandelen, nu ik niet meer zo goed ter been ben? Voor al deze vragen kunt u terecht bij Corinne van der Linden. Als mantelzorgmakelaar informeert zij mensen die hun weg in zorgland niet kunnen vinden.

Door: Nicole Verhoeven-Speek

“Iemand die wekelijks acht uur of langer en ten minste drie maanden voor iemand zorgt, mag zich mantelzorger noemen”, opent mantelzorgmakelaar Corinne van der Linden. “Anno 2024 is maar liefst één op de vier mensen mantelzorger voor een naaste. Mantelzorg is niet vanzelfsprekend, het overkomt je. Wanneer je naaste zorg nodig heeft, laat je hem of haar niet in de steek.” Een mantelzorger kan in de loop van de tijd tegen veel vragen aanlopen op het gebied van werk, welzijn, zorg, wonen en inkomen. Hier komt Corinne om de hoek kijken. “Als mantelzorgmakelaar informeer ik als mensen door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Ik ga bij ze thuis op bezoek, bespreek met ze waar zij tegenaan lopen en aan de hand daarvan geef ik aan waar zij terecht kunnen om ze zo iets te ontlasten. Wat ik hierbij erg belangrijk vind, is dat mensen zelf de regie in handen houden. Ik informeer, maar adviseer niet. Mensen kiezen uiteindelijk uiteraard zelf wat zij met mijn informatie doen.”

Met een aantal mensen heeft Corinne de werkgroep Steunpunt Mantelzorg opgezet. Iedere donderdag is er inloopochtend bij het Mantel-Match café, aan de Kaatsheuvelse Peperstraat. Daar kunnen mensen binnenlopen met vragen. “En sinds kort bestaat de site ‘loonopzand.mantelzorgtest.nl’”, vervolgt Corinne. “Op deze site kunnen mantelzorgers aangeven hoe zwaar zij hun last zien.” En niet alleen dat, op de site worden ook praktische tips gegeven en mogelijkheden om hulp in te schakelen.

Leefcoach

Naast mantelzorgmakelaar mag Corinne zich sinds 1 juli ook leefcoach noemen. Corinne: “Vanuit Community Care (ondersteuning van kwetsbare ouderen bij het leven in de samenleving, red.) is een project opgestart in samenwerking met Zorggroep Elde Maasduinen, Mijzo, Actief Zorg, gemeente en het zorgkantoor. Wij willen ertoe bijdragen dat kwetsbare ouderen langer, veilig en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.” In Dongen loopt dit project al vijf jaar, met succes. Nu sinds 1 juli ook in Waspik en Kaatsheuvel. Corinne gaat dit niet alleen doen. Zij vormt een team samen met Britt van Weereld, verpleegkundige ZGEM (Zorggroep Elde Maasduinen), en Adria Enderink, casemanager dementie Thebe. “Met drieën gaan wij als leefcoach kwetsbare ouderen begeleiden. Ouderen die nu nog geen begeleiding hebben en waarvan we vaststellen dat zij ondersteuning nodig hebben. Eerst gaan wij met deze cliënten kijken wat gedaan kan worden vanuit hun sociale omgeving. Ontbreekt dit sociale ‘netwerk’, dan bekijken en bespreken we met hen welke zorg ingezet kan worden om hun leven vorm en kwaliteit te geven in hun eigen leefomgeving.” In tegenstelling tot de kortdurende zorg die Corinne biedt als mantelzorgmakelaar, blijft zij als leefcoach betrokken bij de kwetsbare ouderen. “Wij blijven hen begeleiden, blijven er altijd naast lopen. Als medische hulp nodig is, wordt deze natuurlijk ingezet, maar de focus ligt op het sociale aspect. Vaak zijn mensen net zoveel gebaat bij sociale hulp, een kopje koffie en een praatje. Mensen met bijvoorbeeld dementie zijn echt niet meteen afgeschreven. Laat hen nog gezellig naar dat kaartclubje gaan, meezingen met het koor of een biljartje leggen.”

Corinne besluit: “Het lijkt mij fantastisch om een band met de mensen te kunnen opbouwen.”