Sinds 2017 is de Aziatische hoornaar aanwezig in Nederland. Deze invasieve exoot maakt enorme nesten en heeft daarmee een zeer grote behoefte aan eiwitten voor haar broed. Deze eiwitten worden met name verkregen door bijen te vangen, maar ook andere insecten staan op het menu. Deze hoornaars vormen een grote bedreiging en nesten dienen zo snel mogelijk opgespoord te worden. Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Dongen/Kaatsheuvel is hier nu actief mee bezig.

De Europese hoornaar komt in heel Europa voor en is bekend als paardenwesp. Hij lijkt op een wesp met zijn gele achterlijf, maar dan twee keer zo groot. Verder zie je een roodbruine kleur op zijn borststuk, kop en poten. Deze hoornaar eet voornamelijk muggen en vliegen. Hij is dus zeer nuttig. Jazeker nuttig... alle wespen vangen beestjes waar wij last van hebben.

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar daarentegen eet voornamelijk bijen en andere bestuivende insecten. Hij is bijna twee keer zo groot als een wesp. Hij is te herkennen aan zijn gele poten, zijn voornamelijk zwarte borst en zijn zwart met donkergeel achterlijf. Deze verre ’neef’ van onze hoornaars vormt een grote bedreiging. Hij vangt bijna alle vliegende insecten. Op dit moment wordt er gebouwd aan een primair nestje. In de loop van de zomer wordt er een secondair nest gebouwd. Dit is een extreem groot nest, vaak hoog in een boom, met veel nakomelingen, die ook weer insecten eten, wel 100.000 per jaar. De koningin zorgt elk jaar voor honderden nieuwe koninginnen. Deze beginnen in het voorjaar weer met een nieuwe kolonie wespen.

Met name bijen hebben het zwaar te verduren. Het teloor gaan van al deze insecten is een groot verlies voor onze biodiversiteit en ook de bestuiving van bloemen en planten komt hierdoor in de knel. Ook fruittelers verliezen oogst door deze vraatzuchtige rovers. In Frankrijk en België is dit al een groot probleem. In Zuid-Nederland rukt deze soort in hoog tempo op. Ook in onze gemeente waren afgelopen jaar nesten gesignaleerd. Dus... opletten!

In tuin of schuur

Van maart tot en met juni zijn de koninginnen die overwinterd hebben druk in de weer om een primair nest te maken. Acht van de tien keer vindt men zo’n klein nest in de tuin of schuur. Top vier vindplaatsen: in vogelhuisjes, in heggen en struiken, onder afdakjes, in schuurtjes.

Dus oppassen geblazen als je je heg gaat snoeien of je schuur opruimen. Heb je een nestje gevonden, maak dan een scherpe foto en meldt het op waarneming.nl/go/vespa-velutina.

Als het inderdaad om een Aziatische hoornaar gaat, wordt er contact met u opgenomen. Het nest wordt verwijderd. Aan deze bestrijding zijn geen kosten verbonden!

Hulp hard nodig

In Dongen en Kaatsheuvel zijn zoekgroepen actief bezig met opsporen van nesten. We hopen dat een ieder rondkijkt in zijn eigen omgeving en dat hij/zij het meldt als er Aziatische hoornaars te zien zijn. Alleen samen kunnen we deze vraatzuchtige hoornaars aanpakken. Ze vormen écht een grote bedreiging voor al onze insecten!

Marja van Hedel

Secretaris Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Dongen/Kaatsheuvel