Natuurmonumenten gaat in de bossen van Westloon in Loon op Zand, gelegen in het zuidwesten van de Loonse en Drunense Duinen, vanaf 15 juli een grootschalig natuurherstelproject uitvoeren. In het projectgebied van 65 hectare staan heel veel Amerikaanse eiken. Deze exoot groeit zo snel en verspreidt zich zo massaal dat loofbomen die hier van oorsprong thuis horen worden verdrongen. Dit staat de ontwikkeling van een gevarieerd bos als leefgebied voor veel meer planten en dieren in de weg. Voor de uitvoering van dit herstelproject heeft de Provincie Noord-Brabant vanuit het Landelijk Programma Natuur geld beschikbaar gesteld. Natuurmonumenten organiseert op woensdag 26 juni een inloopbijeenkomst over dit natuurherstelproject. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 16.00-20.00 uur in Brasserie de Kiosk in Loon op Zand.

Bedreiging

Deze grootschalige bestrijding van de Amerikaanse eik is noodzakelijk om het bos weer gevarieerd en vitaal te maken. Jan Verhagen, boswachter bij Natuurmonumenten: “Een gezond bos is soortenrijk en daardoor een aantrekkelijk leefgebied voor inheemse planten en dieren. Het is bovendien toekomstbestendig en beter voorbereid op klimaatveranderingen. Om dit doel te bereiken moeten we het aantal exoten fors terugdringen.” De snelle en massale groei van de Amerikaanse eiken gaat ten koste van de inheemse bomen en planten. Jan: “De Amerikaanse eik is bijna 100 jaar geleden aangeplant vanwege de houtkwaliteit en op een aantal percelen als brandsingel om de grove den te beschermen. Maar deze nieuwkomer heeft niet zoals in zijn land van herkomst relaties met andere planten en dieren. Daardoor is hij voor de Nederlandse natuur van heel weinig waarde en zelfs een bedreiging te noemen voor loofbomen die hier van oorsprong thuis horen zoals zomereik, lijsterbes, vuilboom en berk. Op een Amerikaanse eik leven gemiddeld maar 13 insectensoorten, terwijl op een inlandse eik 450 soorten worden geteld.”

Toekomst

Door de Amerikaanse eiken te verwijderen worden soorten die hier van oorsprong voorkomen bevoordeeld. Zo krijgen de beschermde zomereiken rondom meer licht, waardoor ze in omvang kunnen groeien. Met meer zonlicht op de bodem kunnen ook allerlei zaden van bomen, bosplanten en struiken ontkiemen. Dit levert meer variatie op in de opbouw van het bos en daar profiteren straks allerlei insecten en vogels van. Voordat het zover is, zullen eerst nog een aantal jaar schapen het gebied begrazen. Zij zorgen met hun begrazing dat de miljoenen ontkiemde eikels en afgemaaide jongen eiken uitgeput raken en uiteindelijk het loodje leggen.

Grote impact

Wandelaars, ruiters, fietsers en mountainbikers zullen tijdens, maar ook zeker na de uitvoering, duidelijke sporen zien in het bos. Naast geluidsoverlast, tijdelijke afzettingen of omleidingen, houttransporten en kapot gereden paden komt het hout op grote stapels te liggen langs een groot deel van het Hooispoor. Het Hooispoor wordt beschermd met rijplaten. Staatsbosbeheer zorgt voor de afvoer van het hout. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. De paden worden zoveel mogelijk gespaard door te rijden op rupsbanden, maar sporen zullen zeker te zien zijn. Na afronding van het project worden de paden hersteld. De werkzaamheden gaan dus een grote impact hebben op de beleving. Annette den Dulk, boswachter Communicatie en Beleven: “Uitleg is nodig om te begrijpen waarom wij nu zo ingrijpend te werk gaan. Daarom organiseren wij een inloopbijeenkomst, komt er een nieuwsbrief en hebben we een speciale webpagina met actuele informatie ingericht: www.nm.nl/natuurherstel-LDD.”

Inloopbijeenkomst

Op woensdag 26 juni in Brasserie de Kiosk in Loon op Zand stelt Natuurmonumenten geïnteresseerden in de gelegenheid om zich verder te verdiepen in dit natuurherstelproject. Tussen 16.00-20.00 uur is er een vrije inloop waar uitleg gegeven wordt over onder andere de noodzaak van het project, de maatregelen en de planning. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Programma Natuur

De Loonse en Drunense Duinen is een Natura 2000-gebied en behoort daarmee tot het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. Doel van dat netwerk is om de diversiteit van de natuur in stand te houden door leefgebieden van planten en dieren te beschermen. De Provincie Noord-Brabant heeft in totaal 21 Natura 2000-gebieden en voor 15 daarvan heeft de Provincie beheerplannen opgesteld. Ook voor de Loonse en Drunense Duinen staan in het beheerplan afspraken die bijdragen aan de gunstige staat van instandhouding. De Provincie Noord-Brabant stelt nu vanuit het Landelijk Programma Natuur voor de komende jaren geld beschikbaar om te werken aan systeemherstel in Natura 2000-gebieden. Vanuit die middelen kan Natuurmonumenten het exotenprobleem in het Westloonse bos aanpakken om zo het habitattype ‘oud eikenbos’ te beschermen.