Tweetalig onderwijs is een stroming binnen het voortgezet onderwijs. Leerlingen en leraren op een tto-school spreken Engels bij sommige vakken. Het Engels is dus niet alleen de taal waarin de leraar de stof uitlegt, maar ook de taal waarin de leraar met de leerlingen communiceert. Iedere tto-docent is dus ook een beetje een taaldocent. De leerlingen spreken onderling ook Engels.
Op middelbare scholen die tto aanbieden, wordt in de onderbouw van havo/vwo ongeveer de helft van de vakken in het Engels gegeven, op het vmbo is dit zo’n 30%. In de bovenbouw ligt dat percentage op alle niveaus lager. Scholen moeten namelijk wel voldoen aan de reguliere exameneisen van de Nederlandse overheid. Leerlingen in het tweetalige onderwijs doen mee met het reguliere Nederlandse eindexamen en krijgen een vwo-, havo of vmbo-diploma. Tto-leerlingen op havo en vwo-niveau krijgen daarbovenop nog een International Baccalaureate (IB)-certificaat voor het vak Engels of een Cambridge International (CI)-certificaat voor het vak Global Perspectives en een ander vak naar keuze. Er zijn ook extra projecten en activiteiten waarbij je contact hebt met leerlingen van jouw leeftijd in het buitenland. Soms ga je dan ook naar hun land en school als uitwisseling. Zo leer je nog sneller Engels en leer je ook iets over de gewoontes in andere landen.
Welke vakken in het Engels?
Op tto-scholen worden zoveel mogelijk vakken in het Engels gegeven. Wiskunde, biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, gym en natuurlijk Engels zijn bijvoorbeeld vakken waarbij leerlingen in het Engels les krijgen. Nederlands en vreemde talen, zoals Frans, Duits, Spaans en Chinees volg je meestal in de taal van dat vak, maar dat bepaalt het bestuur van een tto-school zelf.
Voor iedereen
Tweetalig onderwijs kun je op alle niveaus doen. Of je nou vmbo, havo of vwo gaat doen maakt niet uit. Er zijn tto-scholen op alle niveaus. Ook als je dyslectisch bent kan tto een goed idee zijn. Sterker nog, voor dyslectische leerlingen is tto vaak een fijne manier om Engels te leren. Je hoeft namelijk niet alleen te schrijven en spellen. Je hoort en spreekt de taal ook veel. Je moet er misschien wat harder voor werken, maar het is het meer dan waard!
Certificaat
Leerlingen die tweetalig onderwijs hebben gedaan, krijgen naast hun gewone middelbareschooldiploma een certificaat. Daarmee kunnen ze aantonen wat hun niveau van Engels is. Dit is op iedere tto- school anders geregeld. Op sommige scholen
krijg je na de onderbouw een certificaat waarop staat dat je tweetalig onderwijs hebt gevolgd. Op andere scholen kun je in het eindexamenjaar een extra examen doen. Bijvoorbeeld Cambridge of IB. Daarmee kun je aantonen wat je niveau van Engels is.
Welke scholen bieden tto aan?
Er zijn op dit moment wel meer dan 130 middelbare scholen in Nederland die tweetalig onderwijs aanbieden, veelal op havo/vwo-niveau, maar ook het aanbod op het vmbo blijft groeien. Je vindt een overzicht van alle middelbare scholen en mbo-scholen die tweetalig onderwijs verzorgen op: www.nuffic.nl.