Zondag 26 januari jl. vond de onthulling plaats door wethouder Louis Laros en heemkundelid Kees Grootswagers van het herdenkingsmonument voor de 27 slachtoffers van de V1 ramp die die dag exact 80 jaar geleden in Kaatsheuvel bij het Missiehuis (thans de Vossenberg) plaatsvond.

Na de bevrijding van Kaatsheuvel op zondag 29 oktober 1944 waande iedereen zich veilig en vrij. Ondanks deze bevrijding voltrok zich op 26 januari 1945 toch een grote ramp in Kaatsheuvel. Een V1 stortte neer op het Missiehuis van de paters van de Heilige Familie aan de Antoniusstraat. Daarbij kwamen 25 voornamelijk Zeeuwse en Zuidhollandse evacuees, een huishoudelijke hulp uit Kaatsheuvel en een Canadese militair om het leven.

Heemkundekring De Ketsheuvel nam het initiatief om een herdenkingsmonument voor deze gevallenen te realiseren in samenwerking met de Zorggroep Elde-Maasduinen.

De Kaatsheuvelse kunstenaar Jan van Strien, van Artijean, maakte een ontwerp voor het monument wat door John Penning, van JPsculpturen, werd gerealiseerd. Het monument symboliseert de 27 harten die door deze ramp plotseling uit het leven werden gerukt. Omdat vele slachtoffers afkomstig waren uit Zeeland, de Zuidhollandse eilanden en er een Canadese militair onder de gevallenen was is de bovenkant van het monument wat golvend gemaakt verwijzend naar de eilanden en het overzeese Canada.

Het herdenkingsmonument is bij De Kapel gesitueerd en op een infopaneel tegen de muur is een kleine uitleg over de ramp die plaatsvond en de achtergrond van het monument te lezen.