Ouderen hebben de meeste rijervaring, maar zijn vooral kwetsbaar. De vergrijzing in Nederland zet ook de komende decennia door. Mensen worden steeds ouder en trekken er langer zelfstandig op uit. Dat is een heel mooie ontwikkeling. Die vrijheid wil iedereen zo lang mogelijk behouden. Maar met het ouder worden, is de kwetsbaarheid helaas ook groter. Of je nu wilt of niet, maar na je vijftigste gaat het fysiek nu eenmaal achteruit. Ook is het letsel bij een ongeval vaak ernstiger dan bij een jonger persoon. Als je daar bewust van bent, kun je je er ook op voorbereiden.
Door Johan Verlouw
Die kwetsbaarheid van de groeiende groep 50-plussers ziet Veilig Verkeer Nederland helaas ook terug in de cijfers: het aantal ongevallen stijgt en de helft van de verkeersdoden is 60 jaar of ouder. ‘Het gaat bij deze leeftijdsgroep relatief vaak om een fietsongeval. Naast de fysieke veranderingen die je kan ervaren, wordt het verkeer drukker en gevarieerder. Het is de kunst om daar vertrouwd mee om te blijven gaan.’ Er bestaan talrijke activiteiten en cursussen om vijftig plussers dynamisch te laten blijven in het verkeer. Veilig Verkeer Nederland biedt op allerlei plaatsen praktische cursussen aan, voor ervaren automobilisten en fietsers. Ook zijn er veel online workshops te volgen om goed bij te blijven in het verkeer.
E-bike
Fietsen met elektrische trapondersteuning zijn al jaren gemeengoed geworden. Vooral ouderen maken hier dankbaar gebruik van en terecht want met een elektrische fiets zijn tochten van 70 tot 100 kilometer te realiseren; heerlijk voor in de zomermaanden. Maar een E-bike haalt met gemak ook een snelheid van 30 km/h, dat betekent bij een noodstop een langere stopafstand, ben daar van bewust. Zeker op populaire fietspaden, waar het soms wemelt van sportieve e-bikes, kan het op een mooie dag erg druk zijn. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. De discussie over het verplicht dragen van een helm laait regelmatig op en ondanks de betutteling wijst onderzoek uit dat een helm veel letsel kan voorkomen. Een opfriscursus over verkeersregels is altijd een goede optie.
Auto
Als de kinderen het huis uit zijn of zelfstandig zijn, is dit vaak een goed moment om een kleinere auto aan te schaffen, immers veel ruimte in de auto is dan niet echt nodig. De keuze aan een nieuwe of tweedehands auto is natuurlijk enorm, maar de meeste vijftig plussers hebben wel een voorkeur voor een kleine, zuinige, veilige en comfortabele auto met een hogere zit. Nu de elektrische auto’s duurder worden in gebruik is de hybride auto populairder dan ooit. De auto rijdt dan gedeelte elektrisch maar kan ook overschakelen naar benzine of diesel. Je kunt zo toch zuinig rijden en grotere afstanden afleggen. Populaire auto’s voor deze doelgroep zijn de Peugeot 2008, Toyota Yaris, Mercedes B, Hyundai Kona en de Golf.
Ondanks de enorme rijervaring van 50 plussers, rijden ze gemiddeld meer schade. Verzekeringen rekenen dit vaak door in hun premie, ben dus vooral kritisch bij het kiezen van een autoverzekering, het is niet nodig om meer premie te betalen vanwege de leeftijd.
(Bus)camper
De verkoopcijfers van (bus)campers en caravans gaan al jaren door het dak. Maar liefst 70% is in bezit van 50 plussers. Vooral campers zijn ongekend populair. Binnen een mum van tijd ben je onderweg met je eigen huisje om de wereld te verkennen. Een kop koffie zetten, een hapje eten, het is zo gepiept tijdens een korte pauze onderweg en er is geen dure overnachting tijdens je vakantie nodig.
Toch is het verstandig om alles goed te overdenken voordat je een (bus)camper aanschaft. Er kleven ook wel een aantal nadelen aan.
De aanschaf, het onderhoud en de stalling zijn gewoon erg prijzig. Een nette camper van een jaar of 5 oud gaat al snel over de 50.000 euro kosten. Ook het onderhoud niet onderschatten en de wegenbelasting valt niet meer in een gunstig tarief.
De meeste campers zijn uitgerust met een dieselmotor en die is op steeds minder plekken welkom, zeker in de steden. Dat geldt ook voor het buitenland. Parkeren is zeker een ding. Op veel plekken word je ergens weggestop en de camper neemt veel plek in beslag. Reserveren is verstandig. Zorg ook dat er altijd een watertap in de buurt is, dat vraagt enige planning. En zorg dat er altijd een fiets meegaat, zeker als je in de buurt van een stad bent, makkelijk om even boodschappen te doen.
Een caravan kent weer andere voor- en nadelen, bereidt je goed voor als je iets wilt aanschaffen.
Voorbereiden
Veilig Verkeer Nederland adviseert ondanks de kwetsbaarheid, om vooral de weg op te blijven gaan, zo blijf je onderdeel van het verkeer. Maar je kunt je altijd voorbereiden; zorg dat je spullen in orde zijn, ga buiten de drukke tijden op pad en plan je route.