Zaterdagmiddag was er in De Kuip in Loon op Zand een door Heemkundekring Loon op ’t Sandt georganiseerde lezing over de watersnoodramp van 1953. Er was veel belangstelling voor de boeiende presentatie die door Jaap Schoof uit Zierikzee werd gegeven.
Door Jack IJpelaar
Jaap Schoof was 9 jaar toen in de nacht van 1 februari 1953 tijdens een storm met springtij de dijken in Zeeland werden doorbroken door woeste golven en vele delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord Brabant onder water zetten. De boerderij van zijn ouders stond op een verhoging, een terp, maar het water bereikte toch de woning. Het gezin was naar de zolder gevlucht in de hoop dat het water zo hoog niet zou reiken. Daar zagen ze door de ramen hoe zich de catastrofe voltrok. Jaap was er getuige van hoe het wassende water dood en verderf zaaide onder mensen en dieren en huizen verwoestte. Onder de doden waren ook familieleden van hem. Zijn oma is nooit teruggevonden. Op maandagmiddag 2 februari werd het gezin door een boot gered.
Emotionele getuigenverslagen
In zijn presentatie toonde Schoof hoe het land in fases door het water werd overspoeld. Daarbij kwamen uiteindelijk zelfs tot aan Sprang-Capelle delen onder water te staan. Tijdens de presentatie verschenen ook filmbeelden van mensen die de ramp meemaakten en erover vertelden. Zij raakten na al die jaren weer geëmotioneerd bij het vertellen van hun ervaringen en van de beelden die de herinneringen opriepen.
Hulpverlening
In de presentatie toonde Schoof ook beelden van de hulpverlening van de vele vrijwilligers, die al snel op gang kwam en van de vele militairen die ingezet werden. Over de opvang van mensen die hun huis kwijt waren, en de inzamelingen die werden gedaan om de getroffen bevolking te voorzien van kleding en voedsel.
Deltawerken
Daarnaast gaf Schoof inzicht over de oorzaken van de ramp. De vooruitziende blik van Johan van Veen die in 1937 al waarschuwde voor een catastrofe die zich zou kunnen voltrekken en de plannen om dat te voorkomen. Natuurlijk zijn de Deltawerken er gekomen als direct gevolg van de ramp. Een sterk hoogwaardig staaltje van techniek dat voor een veilig achterland moet zorgen en meteen de natuur niet mag verstoren. Hij toonde ook mogelijkheden die zijn bedacht om een dergelijke ramp te voorkomen waarbij zelfs een plan waarbij de hele kust wordt afgeschermd.
Stof tot nadenken
De boeiende presentatie van Jaap Schoof was niet louter een opsomming van gebeurtenissen, maar zet ook aan tot nadenken over de toekomst met de klimaatverandering waarmee we te maken hebben. En of de maatregelen die daartegen genomen worden voldoende zijn.