De redactie van De Duinkoerier ontving het volgende enthousiaste verzoek:
'Hallo, ik ben Jouk van Alphen, zit in het derde jaar en fiets mee met een bijzonder project. Zelf hoop ik dat er een mooi bedrag opgehaald wordt voor de goede doelen. Daarom heb ik De Duinkoerier gemaild om aandacht te vragen voor het project en de goede doelen. Zo probeert iedere leerling zich zoveel mogelijk in te zetten voor elkaar en de goede doelen, zowel door aandacht voor het project te vragen als door sponsors te regelen. Het duurt nog wel even voordat we gaan fietsen, maar ik heb er al veel zin in en kijk er zeker naar uit om samen met deze groep de kilometers doorheen te gaan knallen.'
Tja, op zo'n verzoek kun je toch alleen maar volmondig 'ja' zeggen!
Van dinsdag 24 tot en met vrijdag 27 juni organiseert het Willem van Oranje College in Waalwijk het project 'Cycle4Children'.
'Cycle4Children' is een beweeg- en burgerschapsproject, waarbij beweging, persoonlijke ontwikkeling en burgerschap hand in hand gaan. Het project kent al een flinke geschiedenis. In 2025 gaat de 27e editie van start. Inmiddels hebben zich 26 leerlingen aangemeld om de uitdaging aan te gaan. Het zijn leerlingen uit de derde klassen. Daarnaast gaan er vier leerlingen mee van het ISK (internationale schakelklas).
De leerlingen zijn inmiddels gestart met de zoektocht naar sponsoren en volgen spinninglessen bij Basic Fit om te werken aan hun basisconditie. Eind februari ontvangen ze hun complete fietsuitrusting en kan de gerichte voorbereiding beginnen.
'Want al het lijden verandert na de eindstreep in een herinnering aan genot en hoe groter het lijden is geweest hoe meer genot.'
'De natuur is een oude dame met weinig aanbidders meer, wie nog van haar charmes gebruik wil maken, die beloont zij hartstochtelijk.'
Deze mooie woorden uit de 'Renner' van Tim Krabbé zijn een beetje de lijfspreuken van de ontdekkingstocht in juni.
Op dinsdag 24 juni gaat het Willempeloton van start. De eerste etappe voert de leerlingen door prachtige, autoluwe stukken van Brabant en Limburg. Na180 kilometer ligt de eindstreep in Bruisterbosch, in de Limburgse heuvels. De volgende dag fietsen de fietskampers via het zuidelijke deel van Limburg, Monschau en de Eifel naar het plaatsje Bleialf. Een pittige rit door de Voerstreek, de Hoge Venen en over de toppen van de Eifel. ‘s Avonds zullen we kijken wie we in de bolletjestrui mogen hijsen als de beste klimmer van de dag. De derde etappe start in Bleialf en voert door de uitlopers van de Eifel. Via de Vennbahnroute, vaak omschreven als het mooiste fietspad van Europa, de Ardennen, de Hoge Venen en het land van Hervé arriveren we weer in de Limburgse Heuvels. Dag drie is het favoriete terrein voor de klimmers. Op vrijdag maken we ons op voor de rit naar het noorden. We volgen hier lange tijd het historische jaagpad langs de Zuidwillemsvaart. Bij Maasmechelen kiezen we voor de route door het fietsparadijs Limburg en Belgisch Brabant. Vermoeid maar met vereende krachten zetten we ons in beweging richting Waalwijk. De finish ligt aan de Gaard, na 600 kilometer een fraaie uitdaging.
Het motto van ons project is 'together we are strong'. Aan het eind van elke rit moeten we het gevoel hebben dat we als groep ons doel hebben bereikt. De mensen met een wat mindere conditie worden letterlijk en figuurlijk uit de wind gehouden door de wat sterkere schouders.
Naast een sportieve prestatie fietsen we in 2025 voor drie goede doelen. We proberen met ons fietskamp zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen voor de Stichting Opkikker, Finnspiration en de stichting Nieuwe Generatie Brasil. We gaan er met, door en voor de leerlingen weer iets moois en onvergetelijks van maken.
Mocht u het project willen ondersteunen dan kunt u contact opnemen via het onderstaande e-mailadres:
m.a.debie@wvoranje