De serpentines zijn neergedaald. De glazen leeg. Carnaval 2025 zit erop. Afvalophalers moeten dan juist extra aan de bak. En ze zien iets opvallends tijdens hun veegrondes: er is minder confetti gestrooid. Op steeds meer plaatsen wordt er namelijk een confettiverbod ingevoerd. Een tirannieke maatregel waar ook deelnemers aan de Vierdaagse zich inmiddels naar moesten schikken. Confetti is namelijk slecht voor het milieu. Wind en regen nemen de snippers makkelijk mee de natuur in. Daar blijft confetti lang liggen, omdat het gemaakt is van een materiaal dat maar moeilijk afbreekt. Dat is met vuurwerk precies hetzelfde. Dat mag ook al niet meer.
Carnaval, één van de weinige nog springlevende volksfeesten die ons land rijk is. Je zou zeggen dat men hier in het zuiden wel voorzichtig omspringt met tradities, maar we zijn hard op weg om een essentieel element van het feestgedruis vakkundig de nek om te draaien. Straks mogen we ook niet meer in de polonaise lopen, piemelpakken dragen, met bier morsen, of in de billen knijpen van je buurvrouw waar je verder het hele jaar niks tegen zegt. Misschien kunnen we beter het inrijden op mensen of het neersteken van klasgenoten gaan verbieden. Dan wordt het leven een stuk mooier in Nederland.
Het confettiprobleem is niet nieuw. Reeds in de jaren ’80 hadden we in Raamsdonksveer met burgemeester Schouten een zeer conservatief denkend bestuurder als het ging om carnaval. Hij had vooral een hekel aan de sporen van rommel die de rondtrekkende optocht veroorzaakte. Schouten zag het als milieuverontreiniging. Een groepje carnavalisten hoorden van Schoutens principes en besloten er in de volgende optocht een gigantische bende van te maken. Ze schaften een rol papier met een lengte van vijf kilometer aan die ze tijdens de optocht van 1988 over de straat uitrolden. Het bijbehorende motto: ‘Wij leggen de loper uit voor de man, die niet tegen confetti kan.’ Het papier werd weken later nog teruggevonden, tot zelfs in de Oosterhoutse polder. Maar verdween daarna als sneeuw voor de zon.
In diezelfde periode besloot een kroegeigenaar in Breda hetzelfde principe toe te passen. Hij wilde geen snippers meer in zijn café met carnaval. Carnaval-vierend Kielegat ging op een schertsende wijze hierop in door massaal vijf dagen lang met elders gekocht bier voor deze kroeg te feesten. De kastelein zag een hele carnaval zijn inkomsten mislopen. Het jaar erna was zijn verbod opgeheven. Op woensdag een ochtendje confetti opruimen was ineens niet zo erg meer.
Maar goed, als confetti straks echt massaal wordt geboycot, kunnen we dan ook meteen die tering harde muziek verbieden die niks met carnaval te maken heeft? Of gewoon die heavy metal carnavalskrakers vervangen door doventolken die het uitbeelden. En confetti voortaan maken van gekleurd eetpapier dat vanzelf oplost zodra het een keer geregend heeft. Men moet niet denken in problemen, men moet denken in oplossingen.