‘Ja!’ Een mintgroene sticker straalt me toe op de brievenbus, waarin ik ons weekblad mag bezorgen. Het is altijd een hoogtepuntje tijdens mijn wekelijkse ronde door de wijk. Want brievenbussen spreken een taal. Ook al kunnen we tegenwoordig onze keuzen digitaal doorgeven, en krijg ik een wekelijks wisselende lijst voor de folders, de meeste brievenbussen zijn nog gewoon analoog in hun boodschap. En ze zeggen soms meer dan ze zeggen. Brievenbustaal dus.

Naast een 'Nee' tegen ongeadresseerd drukwerk tref ik gelukkig vaak een 'Ja' voor het huis aan huis blad. Het valt me op dat ik 'Nee Nee' stickers vaak aantref aan het begin van een straat. Geen idee waarom. Werden vroeger daar kranten en folders gedumpt voor de hele straat? Vast niet. Maar opvallend is het wel. Goed begin dus vaak.

Daarna begint de mengelmoes aan boodschappen. Sommigen zijn mensen de folders en krantjes zo zat dat ze de 'Nee Nee' sticker zowel bovenop als aan de zijkant van de brievenbus plakken. Zelfs brievenbuskleppen in de deur worden zo aan beide kanten bestickerd. Oké, ik ben al weg. Maar veel mensen vinden die sticker lelijk vanwege hun kleuren en plaatsen een RVS versie, die je vervolgens niet kunt lezen in het donker, maar goed. Of ze knippen alleen 'Nee' er vanaf en plakken die op de brievenbus, of, het allervriendelijkst, ze plaatsen de sticker onder de klep, zodat je eerst de klep moet opendoen voordat je de sticker ziet. Maar goed, daar wen je aan.

Sommige boodschappen verwarren me: is dat nu voor mij bedoeld of niet? Zo kom ik langs een brievenbus met de boodschap: ‘Krant door de voordeur a.u.b.’ Dat zal wel voor de ochtendkrant zijn, denk ik dan. Net als bij een aantal andere huizen in de straat, die dit hebben gekopieerd. Overigens net als de actie die na het blijkbaar voortdurend negeren hiervan werd gepleegd: een aantal haalde hun brievenbussen weg, zodat we wel de hele oprit op moeten lopen. Ik denk dan: misschien konden die ochtendkrantbezorgers de tekst niet lezen, of kunnen die mensen inderdaad niet meer de oprit aflopen. Nooit oordelen als je het niet zeker weet. Maar aanbellen vind ik ook zo wat. Ik volg maar. Anderen communiceren al met de ochtendkrantbezorger met een logo van hun krant op de brievenbus; het is ook verwarrend al die kranten door elkaar.

Het is overigens soms gek genoeg best lastig om brievenbussen te vinden. Die hangen soms op de meest wonderlijke plekken. Soms hangen, of staan ze op plekken waarvan je denkt: wil je wel post ontvangen? Of is de oorspronkelijke gleuf in de muur dichtgemetseld. Ga dan niet meteen naar de brievenbusklep die soms is dichtgekit, of juist wel. Eén heeft de sticker: BRIEVENBUS. Oké, bedankt!

Het komt me wel allemaal soms wat agressief over. Het voelt soms als ‘We shoot the messenger’. Vaak zijn de contacten rond de jaarwisseling aan de deur heel aardig. Dan krijgt de bezorger voor hen ook een gezicht, en de mensen achter de sticker voor mij ook (alleen bel ik natuurlijk nooit aan bij 'Nee Nee' -ers). Dan kunnen die stickers toch ook wel wat vriendelijker? Zoals de sticker van Loesje die ik aantref: ‘Geen reclame s.v.p., wij hebben alles al’ of het volstrekt nutteloze, maar wel aardige ‘Negeer dit bordje’.

En kan er op die strakgespannen brievenbuskleppen, waar mijn vinger of handschoen steeds tussenkomt niet een meelevende sticker ‘Oei, zaten je vingers ertussen? Sorry!’ Zo fantaserend langs 450 adressen zie ik een realistische sticker voor me ‘Hou maar, ik heb de vorige nog niet uit’ of ‘Deze week niet, we zijn op vakantie, maar dat zag je waarschijnlijk al aan de dichte gordijnen’. Nee, dat zie ik vaak al aan de met plakband bevestigde tijdelijke 'Nee Nee' sticker…

Als die 'Nee Nee's toch allemaal digitaal doorgegeven gaan worden, dan zouden we ze kunnen vervangen door andere teksten als ‘Houd moed, heb lief’ of ‘Wij houden van goed nieuws’ of ‘Je bent geliefd!’. Wat zouden we daarmee uitstralen!

Ach, mijmer ik in mijn laatste straat, misschien hoop ik wel op één persoonlijke sticker: ‘Mooi stukkie, dominee. Volgende week weer?’

Dominee Otto Grevink is predikant voor Kaatsheuvel en de Efteling, Sprang-Capelle en Waspik vanuit De Brug, en pionier bij Zin op School in Waalwijk en bij De Plaats op Ameland. Reacties zijn welkom op ottogrevink@gmail.com.